Fontos rendelet jelent meg: ezt minden magyar borásznak tudnia kell

Fontos rendelet jelent meg: ezt minden magyar borásznak tudnia kell

agrarszektor.hu
Az agrárminiszter 30/2021. (IX. 8.) AM rendelete a borászati termékek 2021. évi krízislepárlási támogatásáról 1,5 milliárd forintos keretösszeggel mintegy 100 000 hl borra vonatkozóan került meghirdetésre, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus járvány okozta helyzet következtében. A lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A támogatás jogosultja az lepárló üzem, amely a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át, amelyből kizárólag ipari vagy gyógyászati célú nyers alkoholt készíthet. A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár által rendszeresített, és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon, postai úton vagy személyesen, a közleményében meghatározott időpontig kell bejelentenie a Kincstárnak - írja a NAK. A lepárlónak be kell jelentenie a lepárlási vállalását és a kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a lepárlási vállalását a Kincstár közleményében közétett időpontig lepárolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a lepárlóüzemek lepárlási vállalása meghaladja a lepárlási keretet, a Kincstár a lepárlási vállalásokat azok mennyiségének növekvő sorrendjében fogadja el. Ebben az esetben a Kincstár jogosult a sorrendben utolsó lepárlási vállalást részben, a fennmaradó lepárlási keret mértékéig elfogadni. A Kincstár a bejelentéstől számított három napon belül értesíti a bejelentő lepárlóüzemet az elfogadott lepárlási vállalásról.

A támogatásban résztvevő borászati termékre és a bortermelőre vonatkozó kötelezettségek

Az intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék első borászati termék származási bizonyítványán és ugyanazon tételre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyén is szerepel. Borászati terméket krízislepárlás céljából lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által meghirdetett időszakban lehet. A bortermelőnek a lepárlóüzem részére át kell adnia: a beszállítani kívánt borászati terméktételre vonatkozó, a hegybíró kiadott igazolás másolatát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott, a borászati terméktételhez tartozó forgalomba hozatali engedély másolatát vagy a borászati terméktétel tényleges alkoholtartalmáról kiállított igazolás másolatát, és a hegybíró által kiadott igazolás másolatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bortermelő által maximálisan beszállítható borászati termék mennyisége: egy bortermelő a támogatási időszakon belül összesen legfeljebb 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából. A beszállítását vagy beszállíttatását az a lepárlást kezdeményező bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán, és a borászati terméktétel első származási bizonyítványán mennyiségarányosan legalább 95%-ban szerepel. A borászati termék tényleges alkoholtartalma el kell, hogy érje, vagy meghaladja a 11 v/v%-ot., valamint a beszállított borászati termék nem tartalmazhat 2021-es évjáratú borászati terméktételt.

Az ügyfél-nyilvántartásba vételére, valamint a nyilvántartásba vett adatokra vonatkozó változásbejelentési kötelezettségének teljesítésére az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól szóló 58/2021. (VII. 21.) számú Kincstár Közlemény rendelkezései irányadóak. A krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékot - annak mellékletével együtt a közleményben megjelent, 1. melléklet szerinti (B4060 jelű bejelentőlap) nyomtatványon kell benyújtani postai úton, vagy személyesen az közleményben található címre. A kiadott rendeletrészletesen megtalálható itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?