Nehéz helyzetben a magyar borászok: súlyos árat fizethet, aki a boltokba akar kerülni

Nehéz helyzetben a magyar borászok: súlyos árat fizethet, aki a boltokba akar kerülni

agrarszektor.hu
Noha a hideg tavasz és nyárkezdet miatt a szőlészek azt hitték, hogy kéthetes késéssel indul az idei szüret, a forró nyáron behozta a lemaradást a szőlő. Mostanra Tokaj kivételével valamennyi borvidéken zajlik a hazai szőlőtermő terület összesen tíz százalékát adó korai fajták - a csabagyöngye, az Irsai Olivér és helyenként már a kékszőlők között a legkoraibbnak számító Néró - betakarítása.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez az időzítés azonban csak az elmúlt öt-tíz évhez képest tűnik későinek, valójában a szüretkezdet normális ideje, de tény, hogy a klímaváltozás miatt egyre koraibb a kezdet - árulta el az Indexnek a Móri borvidéken lévő családi birtokon tevékenykedő Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szőlészeti szekciójának vezetője. Az eddigi visszajelzések alapján az Irsaiból korrekt, jó minőségre van kilátás, és minden esély megvan arra, hogy jó minőségű borok készüljenek, a mustfokokról azonban még túl korai lenne nyilatkozni. A közép- és késői érésű fajták várható hozamáról és minőségéről úgyszintén korai még becslésekbe bocsátkozni, viszont ott, ahol a szükséges növényvédelmi lépéseket idejében megtették a gazdák, így tehát minden adott ahhoz, hogy 2021. a nehézségek ellenére sikeres év legyen - főleg, ha a szüretkezdetig hátralévő időben napos, meleg, kevéssé csapadékos vénasszonyok nyara érleli be a fürtöket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt években sok helyen megváltozott a szüret, mivel az egyre erősödő munkaerőhiány miatt egyre több szőlész ruházott be szőlőkombájnokba, és egyre több borvidéken elérhető a gépi bérmunka-szolgáltatás is. A 2009 óta zajló szőlő-szerkezetátalakítási támogatásoknak köszönhetően egyre több helyütt gépi szürethez kedvező művelésmóddal telepítették az új ültetvényeket, az új kombájnok pedig egyre szebb és épebb, akár a kézi szedéssel elérhetőhöz fogható fürtöket produkálnak. Ugyanakkor a borvidékeken mindig is lesznek olyan nehezen megközelíthető dűlők, ahol nincs alternatívája az embernek, még ha a kézi szedés szőlőfajtától függően akár két-háromszor költségesebb is a gépi szüretnél. Azonban a megfelelő munkaerő megtalálása is komoly fejtörést okoz, hiszen hiába emelkedett átlagosan öt-tíz százalékkal 2020-hoz képest az idénymunkások bére, helyenként elérve a napi 15-20 ezer forintot is, sok gazdának okoz nehézséget a közeli gyárak elszívó hatása. Móron például gyakori tapasztalat, hogy hiába hoznak máshonnan munkaerőt a gazdák, akár szállást is biztosítva, pár héten, hónapon belül elhelyezkednek a környező gyárakban.

Ebben az ágazatban is komoly gondot okoz a kiöregedés

Sajnos egyre több a szőlőhöz értő, azt szerető idénymunkások generációja is kezd kiöregedni, ezért még ha sikerül is napszámost találni, folyamatos nehézséget okoz, hogy alapvető, a szőlő következő évi termőképességének megmaradását segítő ismereteket kell újra és újra megtanítani. Például, hogy csak a fürtöt kell levágni, nem az egész vesszőt, amin nőtt. Ám nem ez az egyetlen probléma a munkaerővel, mivel szintén hátráltatja a szüretet - és egyre inkább a gépi munkák felé tereli a gazdákat is -, hogy nem mindenki jelenik meg munkakezdésre. Megesik, hogy aki el is jön, csak pénzt keresni akar, nem dolgozni, ahogy a gazdák mondják, mivel ez rombolja a csapatszellemet és a teljesítményt is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A koronavírus árnyékában

Az idei szőlőfelvásárlási árakat is alapvetően befolyásolja a koronavírus-járvány hatása. Az éttermi, vendéglátóipari korlátozások feloldásával azt tapasztalják a borászok, hogy a borértékesítés együtt mozog a turizmus újjáéledésével. Tehát a budapesti turizmus gyengélkedése a külföldiek elmaradásával az értékesítésen is nyomot hagyott. Előreláthatólag idén is sok borászatban dönthetnek a borkészítésnél a borpiaci éven belül értékesíthető, könnyedebb borok nagyobb arányú előállításáról. A szüret idején talán legfontosabb döntésben komoly szerepe van az újabb hazai és európai járványhullámnak és az arra várható kormányzati reakciókkal kapcsolatos bizonytalanságnak. Emiatt továbbra is alapvető fontosságú sok borászat számára, hogy mennyire tud vagy akar bekerülni termékeivel a kiskereskedelmi láncokba. Na és persze az is, hogy milyen ára van mindennek.

Milyen árakra számíthatunk?

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elárulta, hogy idén eddig a 22-ből tíz borvidékre készült árprognózis, a jogszabályok szerint ahol ez nincs, ott a piacszervezési intézkedés hatálya alá tartozó ügyletek során csak szerződéssel értékesíthetik és vásárolhatják a borszőlőt a piaci szereplők. Az értékesítési problémák megoldása érdekében egyre több borvidéken fognak össze a szőlészek a közös értékesítés terén, illetve egyre több helyütt gondolkodnak termelői csoportok alakításán. Az előrejelzésekben szereplő, egyes szőlőfajtákra megadott árak kilogrammonként 72-150 forint között alakulnak, de leginkább a 100 forint alatti árak a jellemzőbbek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A korai fajták közül egyértelműen az Irsaiért adnak legtöbbet a pincészetek, amit az ebből készült bor népszerűsége mellett az is indokol, hogy ebből a szőlőből a pálinkafőzők is szívesen vásárolnak, mivel a Irsai Olivér szőlőpálinka egyre keresettebb termék. A vendéglátás és a szállodaipar felé történő értékesítésben érdekelt, alapvetően saját előállítású szőlőt feldolgozó családi pincészetek számára ezért némi könnyebbséget jelent, hogy idén is döntött a kormány egy nekik szóló támogatásról. Tavaly 1,9 milliárd forintos kerettel hirdették meg a támogatást, amire 2,1 milliárdos igény érkezett, ezért később a költségvetésből megemelték a keretet. 2021-ben egyelőre 1,5 milliárdos keretről született döntés, a részletes feltételek kidolgozása még zajlik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?