Durva, ami a magyar szőlővel történik: lerántotta a leplet a felvásárlási árakról a gazda

Durva, ami a magyar szőlővel történik: lerántotta a leplet a felvásárlási árakról a gazda

Tóth Enikő
Az idei szüreten is alacsony felvásárlási árakra számítanak a magyarországi szőlősgazdák, több termelő és borász attól fél, hogy az árak nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei szüret már több helyen kezdetét vette, az Irsai Olivér pár napja beért, de több közép-kései fajta is már mutatja a szüreti időszak korai kezdetét, ilyen például a Sárga Muskotály. Mindezek ellenére, még senki nem tudja biztosan a felvásárlási árak alakulását, de egyelőre nem biztató a helyzet. Egyre több helyen előfordul, hogy sok magyarországi termelő inkább külföldre értékesíti a szőlőt, akik valamennyivel többet fizetnek.

Egy alföldi szőlőtermesztő az Agrárszektornak elmondta, nem egyszerű a költségvetést előre meghatározni, hiszen az értékesítőknek viszonylag alacsony áron, de még sem a legalacsonyabban, jó minőségű szőlőt kell a piacon kínálni, ezzel szemben a felvásárló még annyit se kínálna érte, mint amennyit meghatároznak. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is elég későre esik a felvásárlási árak hirdetése, ezért a szőlőtermesztő az alábbi ársávokat határozta meg idénre (saját meglátása és tapasztalata szerint):

  • Irsai Olivér: 190 Ft
  • Zenit: 135 Ft
  • Muscat Ottonel: 145 Ft
  • Tramini: 160 Ft
  • Olaszrizling: 135 Ft
  • Chardonnay: 140 Ft
  • Kékfrankos: 140 Ft

A termelő lapunknak beszélt arról is, hogy sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak. Kiemelte, ezek az árak lejjebb már nem mehetnek. A gazdák növekvő költségeik miatt, legalább húsz százalékkal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest - közölte.

A gazdák egyébként idén is a kékszőlőkben bíznak, hiszen a népszerű rozéborokhoz jelentős mennyiségű kékszőlőt használnak a borászatok. Többen a kékfrankosban, a cabernetben és a merlotban látnak nagy lehetőséget.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03