Durva, ami a magyar szőlővel történik: lerántotta a leplet a felvásárlási árakról a gazda

Tóth Enikő
Az idei szüreten is alacsony felvásárlási árakra számítanak a magyarországi szőlősgazdák, több termelő és borász attól fél, hogy az árak nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az idei szüret már több helyen kezdetét vette, az Irsai Olivér pár napja beért, de több közép-kései fajta is már mutatja a szüreti időszak korai kezdetét, ilyen például a Sárga Muskotály. Mindezek ellenére, még senki nem tudja biztosan a felvásárlási árak alakulását, de egyelőre nem biztató a helyzet. Egyre több helyen előfordul, hogy sok magyarországi termelő inkább külföldre értékesíti a szőlőt, akik valamennyivel többet fizetnek.

Egy alföldi szőlőtermesztő az Agrárszektornak elmondta, nem egyszerű a költségvetést előre meghatározni, hiszen az értékesítőknek viszonylag alacsony áron, de még sem a legalacsonyabban, jó minőségű szőlőt kell a piacon kínálni, ezzel szemben a felvásárló még annyit se kínálna érte, mint amennyit meghatároznak. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is elég későre esik a felvásárlási árak hirdetése, ezért a szőlőtermesztő az alábbi ársávokat határozta meg idénre (saját meglátása és tapasztalata szerint):

  • Irsai Olivér: 190 Ft
  • Zenit: 135 Ft
  • Muscat Ottonel: 145 Ft
  • Tramini: 160 Ft
  • Olaszrizling: 135 Ft
  • Chardonnay: 140 Ft
  • Kékfrankos: 140 Ft

A termelő lapunknak beszélt arról is, hogy sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak. Kiemelte, ezek az árak lejjebb már nem mehetnek. A gazdák növekvő költségeik miatt, legalább húsz százalékkal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest - közölte.

A gazdák egyébként idén is a kékszőlőkben bíznak, hiszen a népszerű rozéborokhoz jelentős mennyiségű kékszőlőt használnak a borászatok. Többen a kékfrankosban, a cabernetben és a merlotban látnak nagy lehetőséget.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33