Durva, ami a magyar szőlővel történik: lerántotta a leplet a felvásárlási árakról a gazda

Tóth Enikő
Az idei szüreten is alacsony felvásárlási árakra számítanak a magyarországi szőlősgazdák, több termelő és borász attól fél, hogy az árak nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az idei szüret már több helyen kezdetét vette, az Irsai Olivér pár napja beért, de több közép-kései fajta is már mutatja a szüreti időszak korai kezdetét, ilyen például a Sárga Muskotály. Mindezek ellenére, még senki nem tudja biztosan a felvásárlási árak alakulását, de egyelőre nem biztató a helyzet. Egyre több helyen előfordul, hogy sok magyarországi termelő inkább külföldre értékesíti a szőlőt, akik valamennyivel többet fizetnek.

Egy alföldi szőlőtermesztő az Agrárszektornak elmondta, nem egyszerű a költségvetést előre meghatározni, hiszen az értékesítőknek viszonylag alacsony áron, de még sem a legalacsonyabban, jó minőségű szőlőt kell a piacon kínálni, ezzel szemben a felvásárló még annyit se kínálna érte, mint amennyit meghatároznak. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is elég későre esik a felvásárlási árak hirdetése, ezért a szőlőtermesztő az alábbi ársávokat határozta meg idénre (saját meglátása és tapasztalata szerint):

  • Irsai Olivér: 190 Ft
  • Zenit: 135 Ft
  • Muscat Ottonel: 145 Ft
  • Tramini: 160 Ft
  • Olaszrizling: 135 Ft
  • Chardonnay: 140 Ft
  • Kékfrankos: 140 Ft

A termelő lapunknak beszélt arról is, hogy sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak. Kiemelte, ezek az árak lejjebb már nem mehetnek. A gazdák növekvő költségeik miatt, legalább húsz százalékkal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest - közölte.

A gazdák egyébként idén is a kékszőlőkben bíznak, hiszen a népszerű rozéborokhoz jelentős mennyiségű kékszőlőt használnak a borászatok. Többen a kékfrankosban, a cabernetben és a merlotban látnak nagy lehetőséget.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?