Megszólalt a badacsonyi borász: ezért lehet jó éve idén a magyar boroknak

Megszólalt a badacsonyi borász: ezért lehet jó éve idén a magyar boroknak

agrarszektor.hu
Az augusztus végi csapadék az utolsó pillanatban érkezett, a fajták nagy részét segítette az érésben - jelezte Borbély Tamás badacsonyi borász, a 2020-as Év bortermelője Magyarországon cím birtokosa. A szakember szerint minden esély megvan rá, hogy jó alapanyagokból szép borok kerüljenek a palackokba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Borbély Tamás, badacsonyi borász szerint összességében mennyiségi és minőségi szempontok alapján is kedvezők az előjelek, minden esély megvan rá, hogy jó alapanyagokból szép borok kerüljenek a palackokba - írta meg a Világgazdaság. A borász az idei évjárattal kapcsolatban felidézte, hogy a 2021-es év enyhe téllel kezdődött, amelyet hosszú, hűvös tavasz követett, emiatt a vegetációs időszak későn indult be. A virágzás is heteket csúszott a szokásoshoz képest, és a hirtelen jött nagy melegek következtében gyorsan le is zajlott. Június végére a szőlő behozta két-háromhetes lemaradását. A Borbély Családi Pincészet vezetője emlékeztetett, hogy a nyár nagyon aszályos volt, ami a növényvédelemben könnyebbséget, a termés fejlődésében viszont nehézségeket okozott. Hasonlóképpen vélekedtek az Agrárszektor által megkérdezett borászati szakemberek is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az augusztus végi csapadék Borbély Tamás szerint az utolsó pillanatban érkezett, a fajták nagy részét segítette az érésben, hiszen eső nélkül a cukrosodás sem olyan ütemű, valamint a savak és az egyéb alkotóelemek sem finomodnak megfelelően. A szüret egyharmadánál tartunk, a nehézségek ellenére bizakodók lehetünk, mert jó paraméterekkel, zamatos mustok erjednek a pincében. A próbaszüreti eredmények is pozitívak a későbbi érésű fajtáknál - összegezte a borász, aki családi pincészetével 21 hektáron dolgozik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács- és a Tóti-hegy napsütötte lankáin, és 80-100 ezer palackkal számolhat évente. Elsősorban a helyi fehér szőlőfajtákra koncentrálnak, így az olaszrizling, a kéknyelű és a rózsakő fontos szerepet játszik abban, hogy a fajták és a termőhelyek harmóniáját bemutatva értéket teremtsenek.

Szüret idején különösen aktuális kérdés a termésbetakarítás preferált módja. Gazdasági szempontból egyértelmű, hogy költséghatékonyabb géppel szüretelni a fém támrendszeres ültetvényekről, mint kézi erővel

- vélte Borbély Tamás.

A Balatoni borrégióban ráadásul a kézi szüretet nehezíti, hogy a turisztika és egyéb ágazatok elviszik a munkaerő nagy részét. A szakember úgy látja, az új, modern szőlőkombájnok mind az ültetvényt, mind a termést tekintve kíméletesen dolgoznak. Ha a szőlő beszállítása és a feldolgozása gyorsan megtörténik, minőségvesztés nélkül lehet gépi szürettel is bort készíteni. Természetesen ehhez a feldolgozó kialakítása és kapacitása is kulcsfontosságú - tette hozzá Borbély Tamás. A gépi szüret egyre elterjedtebb, azonban mindig maradnak olyan ültetvények, elsősorban a hegyvidéki régiókban, amelyeket domborzati okok miatt nem tud megközelíteni a gép.

A badacsonyi borász ezzel együtt előrebocsátotta, hogy a jövőben az ültetvényeken egyre nagyobb arányban fognak szőlőkombájnnal szüretelni. Ez az irányvonal a borászatok jelentős részénél egyúttal a tervezett beruházásokat is meghatározza.

Követni kell mind a technológia fejlődését, mind a piaci verseny alakulását, mi is folyamatosan fejlesztjük a feldolgozási kapacitásunkat

- mondta Borbély Tamás.

A borász egyúttal hozzátette, hogy a Borbély Családi Pincészetnél a gépesítéssel jól állnak, és tervben van egy új, modern feldolgozóépület is, ahol a részben már meglévő gépekkel még könnyebben és hatékonyabban tudják a géppel szüretelt szőlőt feldolgozni. Hangsúlyozta, hogy ezek a költségek az üzem méretétől és a kívánt gép kapacitásától, márkájától is nagyban függenek.

A pandémia alaposan átírta a megszokott értékesítési csatornákat is. A Borbély Családi Pincészet vezetője elmondta: mivel az éttermek, szállodák zöme, ahová értékesítenek, bezárt, és sok esetben az újranyitás sem volt zökkenőmentes, esetükben felértékelődött a helyi, közvetlen eladás. Ez ma már a forgalom több mint 50%-át adja, beleértve a különböző rendezvények, bornapok kitelepüléseit is. A kisebbik rész mögött állnak a disztribúciós partnerek és a kiskereskedelem. Emellett nemrég indították el a webshopot is, abban bízva, hogy rövidesen az értékesítés akár 4-5%-áért is felelhet ez a csatorna - részletezte Borbély Tamás.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?