Megszólalt a badacsonyi borász: ezért lehet jó éve idén a magyar boroknak

agrarszektor.hu
Az augusztus végi csapadék az utolsó pillanatban érkezett, a fajták nagy részét segítette az érésben - jelezte Borbély Tamás badacsonyi borász, a 2020-as Év bortermelője Magyarországon cím birtokosa. A szakember szerint minden esély megvan rá, hogy jó alapanyagokból szép borok kerüljenek a palackokba.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Borbély Tamás, badacsonyi borász szerint összességében mennyiségi és minőségi szempontok alapján is kedvezők az előjelek, minden esély megvan rá, hogy jó alapanyagokból szép borok kerüljenek a palackokba - írta meg a Világgazdaság. A borász az idei évjárattal kapcsolatban felidézte, hogy a 2021-es év enyhe téllel kezdődött, amelyet hosszú, hűvös tavasz követett, emiatt a vegetációs időszak későn indult be. A virágzás is heteket csúszott a szokásoshoz képest, és a hirtelen jött nagy melegek következtében gyorsan le is zajlott. Június végére a szőlő behozta két-háromhetes lemaradását. A Borbély Családi Pincészet vezetője emlékeztetett, hogy a nyár nagyon aszályos volt, ami a növényvédelemben könnyebbséget, a termés fejlődésében viszont nehézségeket okozott. Hasonlóképpen vélekedtek az Agrárszektor által megkérdezett borászati szakemberek is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az augusztus végi csapadék Borbély Tamás szerint az utolsó pillanatban érkezett, a fajták nagy részét segítette az érésben, hiszen eső nélkül a cukrosodás sem olyan ütemű, valamint a savak és az egyéb alkotóelemek sem finomodnak megfelelően. A szüret egyharmadánál tartunk, a nehézségek ellenére bizakodók lehetünk, mert jó paraméterekkel, zamatos mustok erjednek a pincében. A próbaszüreti eredmények is pozitívak a későbbi érésű fajtáknál - összegezte a borász, aki családi pincészetével 21 hektáron dolgozik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács- és a Tóti-hegy napsütötte lankáin, és 80-100 ezer palackkal számolhat évente. Elsősorban a helyi fehér szőlőfajtákra koncentrálnak, így az olaszrizling, a kéknyelű és a rózsakő fontos szerepet játszik abban, hogy a fajták és a termőhelyek harmóniáját bemutatva értéket teremtsenek.

Szüret idején különösen aktuális kérdés a termésbetakarítás preferált módja. Gazdasági szempontból egyértelmű, hogy költséghatékonyabb géppel szüretelni a fém támrendszeres ültetvényekről, mint kézi erővel

- vélte Borbély Tamás.

A Balatoni borrégióban ráadásul a kézi szüretet nehezíti, hogy a turisztika és egyéb ágazatok elviszik a munkaerő nagy részét. A szakember úgy látja, az új, modern szőlőkombájnok mind az ültetvényt, mind a termést tekintve kíméletesen dolgoznak. Ha a szőlő beszállítása és a feldolgozása gyorsan megtörténik, minőségvesztés nélkül lehet gépi szürettel is bort készíteni. Természetesen ehhez a feldolgozó kialakítása és kapacitása is kulcsfontosságú - tette hozzá Borbély Tamás. A gépi szüret egyre elterjedtebb, azonban mindig maradnak olyan ültetvények, elsősorban a hegyvidéki régiókban, amelyeket domborzati okok miatt nem tud megközelíteni a gép.

A badacsonyi borász ezzel együtt előrebocsátotta, hogy a jövőben az ültetvényeken egyre nagyobb arányban fognak szőlőkombájnnal szüretelni. Ez az irányvonal a borászatok jelentős részénél egyúttal a tervezett beruházásokat is meghatározza.

Követni kell mind a technológia fejlődését, mind a piaci verseny alakulását, mi is folyamatosan fejlesztjük a feldolgozási kapacitásunkat

- mondta Borbély Tamás.

A borász egyúttal hozzátette, hogy a Borbély Családi Pincészetnél a gépesítéssel jól állnak, és tervben van egy új, modern feldolgozóépület is, ahol a részben már meglévő gépekkel még könnyebben és hatékonyabban tudják a géppel szüretelt szőlőt feldolgozni. Hangsúlyozta, hogy ezek a költségek az üzem méretétől és a kívánt gép kapacitásától, márkájától is nagyban függenek.

A pandémia alaposan átírta a megszokott értékesítési csatornákat is. A Borbély Családi Pincészet vezetője elmondta: mivel az éttermek, szállodák zöme, ahová értékesítenek, bezárt, és sok esetben az újranyitás sem volt zökkenőmentes, esetükben felértékelődött a helyi, közvetlen eladás. Ez ma már a forgalom több mint 50%-át adja, beleértve a különböző rendezvények, bornapok kitelepüléseit is. A kisebbik rész mögött állnak a disztribúciós partnerek és a kiskereskedelem. Emellett nemrég indították el a webshopot is, abban bízva, hogy rövidesen az értékesítés akár 4-5%-áért is felelhet ez a csatorna - részletezte Borbély Tamás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?