2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Agrárpénzek

Idén tovább drágulhat a sertés és marhahús

Érdemes lehet disznóba, marhába fektetni, azonban nem mindegy, hogy mikor szállunk be a piacra – figyelmeztet 2011-es prognózisában a Societe Generale, mely szerint az év első felében a disznó ára, másodikban a szarvasmarháé emelkedhet a chicagói árutőzsdén.
 
 

A francia bankház elemzése szerint 2011 első felében a sertés ára emelkedhet jelentősen Chicagóban (CME), melyet főként az amerikai sertés iránt megugró dél-koreai kereslet indukál. Dél-Koreában ugyanis a száj és körömfájás rengeteg sertést elvitt.

A Dél-Koreába irányuló amerikai sertésexport már tavaly év végén megugrott: az október végi 12 millió fontról decemberre 28 millió fontra. 2011-ben azonban akár meg is duplázódhat a kiviteli mennyiség, mivel a száj- és körömfájás okozta 30 százalékos állatveszteségből csak lassan fog kilábalni Dél-Korea.


Eközben azonban nem számítanak rövid távon jelentős kínálatbővülésre az USA-ban, mivel a magas gabonaárak komoly anyagi terhet jelentenek az állattartóknak, így azok kénytelenek elhalasztani állománybővítési terveiket – állítják a Societe General elemzői.

A bankház szerint április-június között akár a fontonkénti 110 centet is elérheti a sertés határidős ára, amely múlt szerdán már átlépte a rekordnak számító 95 centet.

Az év második felében azonban visszaeshetnek az árak, miután a kínálat némileg bővül, és a határidős kötések száma az őszi szezonalitásnak megfelelően csökken.

A sertéspiac ugyanis erős szezonalitást mutat: augusztustól az árak átlag 20 százalékkal esnek az év végéig.
A szarvasmarha piacon a 2011-es év második felében várnak az elemzők áremelkedést, mivel a jelenlegi állatállomány 48 éves mélypontjához közelít, a vágóhidak mégis szinte teljes kapacitáson pörögnek. Magyarul az USA szarvasmarha állománya szinte biztosan csökkenni fog a következő években, köszönhetően a termelési ciklus hosszának.


Ennek megfelelően a chicagói élő marha árát fontonként 130 centre árazzák be a Societe General elemzői a harmadik-negyedik negyedévben, amely a múlt havi 112,375 centes rekordod is übereli.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu