2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Agrárpénzek

Így harcol Fazekas Lázárral: jön a "Gazdabarát 2"

Újabb gazdabarát programot indít a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – jelentette be az intézményt felügyelő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A „Gazdabarát 2-vel” tovább egyszerűsítenék az eljárásokat és gyorsítanák az ügyintézést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozatai szerint viszont az MVH is szerepel azon állami intézmények listáján, amelyeket megszüntetnének, illetve átalakítanának a közeljövőben. Az átszervezési elképzelések miatt éles vita robbant ki Lázár János és Fazekas Sándor között.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A megújult vezetésű MVH tavaly jelentette be, hogy a korábbiakhoz képest más szemlélettel, gazdabarát módon kíván működni. Fazekas Sándor most pedig egy bajai fórumon az MTI szerint azt közölte, hogy a hivatal megindítja „gazdabarát megújításának második programját” is. A „Gazdabarát 2-vel” a miniszter szerint tovább egyszerűsítik az eljárásokat, gyorsítják az ügyintézést és fejlesztik a szakmai munkát. A cél az, hogy a támogatások átláthatóan és viszonylag gyorsan jussanak el az érintettekhez – húzta alá a miniszter.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A kormány dönthet arról, kell-e változtatni a jelenlegi állami szervezetrendszeren – reagált a közelmúltban felmerült háttérintézmény-átalakítási elképzelésekre Fazekas Sándor. Ugyanakkor hozzátette: az MVH az unió által akkreditált, szigorú ellenőrzés mellett működő szervezet. Ezért azokhoz a kötelező uniós szabályokhoz köteles igazodni, amelyek a pénzkifizetéseket ellenőrzés alatt tartják, mivel itt az Európai Unió adófizetőinek pénzéről van szó.


Meggyőződésem, hogy az MVH ellátja feladatait, rendkívül nagy ügymennyiséggel birkózik meg eredményesen – állapította meg a miniszter. A hivatal tavaly 262 ezer ügyet zárt le, amelyek körül 1150 esetben fellebbeztek az ügyfelek. Az intézmény az elmúlt évben rekordösszegű, 800 milliárd forint támogatást fizetett ki, de a miniszter szerint a támogatások elsőszámú haszonélvezői nem a gazdák, hanem a lakosok, hiszen ha nem lenne támogatás, az élelmiszerek sokkal drágábbak lennének.

Mint ismert, a közelmúltban Lázár János jelentette be, hogy az MVH is szerepel azon a listán, amely a megszüntetésre, illetve átalakításra ítélt állami háttérintézményeket tartalmazza. A hivatallal szemben a Miniszterelnökséget vezető miniszter komoly bírálatokat is megfogalmazott, és működését az ÁVH-hoz hasonlította. Emiatt példátlanul éles, nyilvánosság előtti vita robbant ki az MVH-t felügyelő Fazekas Sándor és Lázár János között.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu