Itt a bejelentés: több mint 5 milliárd forintos tőkeemelés jön a Kométánál

Itt a bejelentés: több mint 5 milliárd forintos tőkeemelés jön a Kométánál

MTI
Befektet a Kometa 99' Zrt.-be az MFB Invest Zrt. és a horvát Zito-csoport, a lépés 5,1 milliárd forintos tőkeemelést tesz lehetővé a húsipari vállalatnál - jelentette be Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezetője. A befektetést rögzítő szindikátusi szerződés hétfői aláírásakor készült, a kaposvári önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott hangfelvétel szerint az MFB Invest 3,3 milliárd forinttal, a Zito 1,8 milliárd forinttal szállt be a cégbe.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Giacomo Pedranzini a Zito-csoportról elmondta, hogy családi vállalkozás, amely mezőgazdasági tevékenységgel, azon belül gabonakereskedelemmel, takarmányelőállítással, s egyebek mellett sertéstenyésztéssel foglalkozik.
Balczó Barnabás, az MFB Invest vezérigazgatója arról szólt, hogy a szerződés aláírását hosszú tárgyalási folyamat előzte meg. Úgy vélte, a közös eredményes munkára garanciát jelent az évtizedek óta Magyarországon élő és ezt az időt a Kometának szentelő Giacomo Pedranzini, a Kometa dolgozói, valamint az is, hogy Kaposvár és a város polgármestere "a cég oldalán áll".

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Zozo Ljubicic, a Zito-csoport igazgatósági tagja azt közölte, hogy a Zito és a Kometa együttműködése öt évre tekint vissza, ez alatt a Kometa a csoport legjelentősebb partnerévé vált.

Örülünk, hogy részünk lehet a Kometa fejlődésében, a húsipari vállalat növekedése a Zito növekedéséhez is hozzájárul

 - fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a somogyi megyeszékhely 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kometában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe került cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók megélhetését. Kaposvár közgyűlése öt évvel később arról döntött, hogy a Kometa kivásárolja a cég önkormányzati részvényeinek nagy részét. A társaság 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizetett a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért, 265 millió forint névértékű, a mostani tőkeemelést megelőzően 5 százaléknyi tulajdonrész Kaposvárnál maradt.

A Kometa 2013-hoz képest megháromszorozta árbevételét, s több mint 800 embert, főként Kaposváron és a környéken élőket alkalmaz - mondta a polgármester. A politikus szólt arról, hogy Kaposvár másfél évvel ezelőtt kezdődött újraiparosítási programjában meghatározó szerepe van a gépiparnak, a zöldgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A város elsősorban ezen fejlesztésektől várja a munkahelyek bővülését, a munkabérek emelkedését és a teljes foglalkoztatottság elérését - közölte. Utóbbiról azt mondta: a célhoz közel van a somogyi megyeszékhely, ahol az elmúlt 20 évet tekintve idén áprilisban voltak a legkedvezőbbek a munkanélküliségi adatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kometa több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények. A társaság az értékesítésből 2019-ben 46,5 milliárd forint, 2020-ban 54,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az export részaránya 2019-ben 47, tavaly 43 százalék volt. A Kometa legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33