2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Agrárpénzek

Jön a szankció, ha nincs tápanyag-gazdálkodási terv

Két év alatt 50 ezer hektár termőföldre készített el tápanyag-gazdálkodási tervet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kötelező ugyanis ötévente talajvizsgálatot végeztetni és tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve a Vidékfejlesztési Programban agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási támogatást igénybe vevő termelőknek. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni, hiányában a gazdálkodók szankciókra számíthatnak.
 
 

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet szerint egyre nő azon gazdálkodók száma is, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ez egyrészt segíti az úgynevezett helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást - rögzíti közleményében a NAK.

Az agrárkmara falugazdászai eddig 50 ezer hektár termőföldre készítettek tápanyag-gazdálkodási tervet. A 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

A szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek, illetve a növények fajlagos tápanyagigénye és az egyéb módosító tényezők (zöldtrágyázás, szerves trágyázás stb.) figyelembe vételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. A közlemény szerint a köztestület tápanyag-gazdálkodási tervkészítési szolgáltatása az ország teljes területén azonos minőségben és áron vehető igénybe. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu