2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Jövőre több támogatás jut a fiatalokra, a digitalizációra és klímavédelemre

Megállapodásra jutottak az Európai Unió következő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei - jelentették be hétfő este Brüsszelben. A kompromisszumos megoldás értelmében az EU a jövő évben 168,7 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, ami az eredeti javaslatnál 0,4 milliárddal több, és alapvetően a klímát, a fiatalokat és a digitalizációt szolgálja - írja az MTI.
 
 

Az Európai Bizottság eredeti tervezete 168,3 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,6 milliárd euró tényleges kifizetést irányzott elő. Végeredményben mindkét társjogalkotó szerv engedni kényszerült, ugyanis a bőkezűbb kiadási keretet támogató parlament 171, illetve 159,1 milliárd eurót szeretett volna elérni, a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács viszont 166,8 és 153,1 milliárd eurót.Hétfőn éjfélkor járt volna le az egyeztetések határideje: amennyiben addig nem sikerült volna megállapodásra jutni, akkor az Európai Bizottságnak új költségvetési javaslatot kellett volna benyújtania 2020-ra..

A követekező költségevetési időszak támogatásai a siófoki Agrárszektor Konferencia fókuszában állnak.  Olvassa el  a programot, és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

Monika Hohlmeier, az EP főtárgyalója elsősorban azt emelte ki, hogy sikerült félmilliárd euróval növelni a klímavédelemre szánt forrásokat, valamint több pénz fog jutni a digitalizáció, illetve a fiatalokat célzó különböző programok, például az Erasmus+ és a DiscoverEU finanszírozására. Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a két intézménynek, amire akár már jövő héten sor kerülhet.

Megjegyezzük: a 2020 utáni időszakot meghatározó jogszabályi keretek még tárgyalás alatt állnak. A legnagyobb érdeklődés a közvetlen kifizetések (ideértve a termeléshez kötött támogatást is) kiosztásának szabályait övezi. Nagy a valószínűsége, hogy ezek gazdaságonként összesen maximum évi 100 ezer eurót tehetnek ki. A támogatáskorlát kitolására lehetőség lenne a foglalkoztatotti létszám alapján kalkulált munkabér összegével (munkabér-kompenzáció).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben