Kiderült: ilyen hatással vannak a kereskedelmi megállapodások az agráriumra

Kiderült: ilyen hatással vannak a kereskedelmi megállapodások az agráriumra

agrarszektor.hu
A Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) által készített tanulmány szerint a kereskedelmi megállapodások kedvező hatást gyakorolnak az agrár-élelmiszeripari ágazatokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közzétett tanulmány 12 kereskedelmi megállapodás - EU által nemrégiben megkötött vagy végrehajtott, valamint az uniós napirenden szereplő - agrár-élelmiszeripari ágazatra gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálja 2030-ig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Megvilágítja a kereskedelem, a termelés és az ár összesített hatásait az EU mezőgazdasági ágazatának egészére nézve, miközben számszerűsíti az egyes mezőgazdasági ágazatok piaci fejlődését is. Ez a tanulmány egy 2016-ban elkészült jelentés frissítése.

A 2 tanulmány között változás például, hogy a tanulmányok két különböző szabadkereskedelmi megállapodást vesznek figyelembe (Chile és Malajzia váltja fel az USA-t és Törökországot), hogy tükrözzék az EU kereskedelmi menetrendjének változását. Míg 2016-ban a figyelembe vett szabadkereskedelmi megállapodások többsége még nem volt lezárva (csak Vietnámmal és Kanadával folytattak tárgyalásokat), a jelenlegi tanulmányban 12-ből 5 már lezárult (Kanada, Japán, Vietnam, Mercosur és Mexikó). Ezenkívül ez a tanulmány a megkötött szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásos eredményét modellezi, ideértve az adott kereskedelmi partnereknek nyújtott vámkontingenseket is. Továbbá ez a tanulmány figyelembe veszi az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését, eredményeit 27 tagállamra alapozza, és az időhorizont 2025-ről 2030-ra meghosszabbodott.

A friss jelentés két forgatókönyvet vázol fel: egy ambiciózus forgatókönyvet, valamint egy óvatosabb (konzervatív) forgatókönyvet. Ezen forgatókönyvek eredményeit pedig párhuzamba állítja a 2030-ra vonatkozó, a szokásos üzletmenetre vonatkozó referencia-forgatókönyv szerinti eredményekkel.

Az eredmények összességében mindkét forgatókönyv esetében pozitív hatást mutatnak az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi mérlegére 2030-ig. Míg az uniós kereskedelmi partnerek piaci hozzáférést kapnak az EU-ban, az uniós export jelentős növekedése is lehetővé válik. A 12 szabadkereskedelmi partner felé irányuló uniós agrár-élelmiszeripari export várhatóan 25 %-kal (konzervatív forgatókönyv), illetve 29 %-kal (ambiciózus forgatókönyv) nő, míg a behozatal (a konzervatív számítás szerint) 10 %-kal, illetve (az ambiciózus megközelítés szerint) 13 %-kal növekszik a referencia-forgatókönyvhöz képest.

További ágazatspecifikus eredmények is szerepelnek a tanulmányban, többek között a baromfi, a marhahús, tejtermékek és sertéshús vonatkozásában. A 2021-es tanulmány és egyéb elemzések elérhetők az Európai Bizottság honlapján keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02