Komoly kihívás elé állította az elmúlt év az agrárcégeket: a túlélés múlhat a fejlesztéseken

Komoly kihívás elé állította az elmúlt év az agrárcégeket: a túlélés múlhat a fejlesztéseken

agrarszektor.hu
Ahogy a gazdaság minden szektorát, úgy az agráriumot is érintette a koronavírus-járvány - súlyosbította az ágazat nehézségeit. A vállalkozásoknak mérlegelni kell: sokszor egy-egy elhalasztott beruházás ugyanis nagyobb gazdasági kárt okozhat, mint az a kockázat, ami a beruházás elindításával kapcsolatos. A jó hír, hogy a szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik az agrárcégek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus okozta gazdasági válság minden szektort, így a mezőgazdaságot is érinti. Az agrárcégek számára plusz kihívást jelentett idén a tavaszi aszály és a fagy, az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásoknak pedig a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés jelentett többletkiadást. Mindeközben a bizonytalan helyzet miatt elhalasztott fejlesztések sem várhatnak. A járvány gazdasági hatásainak enyhítésére indított gazdaságélénkítő programokra épülő - állami támogatásokkal igényelhető - konstrukciók révén azonban igen kedvező feltételekkel juthatnak beruházási forráshoz a vállalkozások.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője az Agrárszektornak azt mondta, érdemes az agrárcégeknek rendszeresen konzultálni pénzügyi tanácsadóikkal, ugyanis így átfogó, az aktuális lehetőségeiket és céljaikat is figyelembe vevő megoldási csomagot kaphatnak. A szakember hangsúlyozta,

érdemes fontolóra venni a korábban eltervezett, ám esetleg elhalasztott beruházások megvalósítását, mert bizonyos esetekben a késlekedés nagyobb gazdasági kárt okozhat, mint a beruházás elindításával kapcsolatos kockázat.

"Mindenkit arra bíztatok, hogy ragadja meg a lehetőségeket, és ruházzon be a jövőbe, modernizálja üzemét, használja ki a jelenlegi kedvező finanszírozási lehetőségeket. Mert amit ma még csak lehetőségnek érzünk - legyen szó digitalizációról, precíziós gazdálkodásról, öntözés-fejlesztésről vagy fenntarthatóbb talajgazdálkodásról -, az holnap már pályázati előírássá válhat, súlyos támogatási pénzektől fosztva meg a lemaradókat" - mondta a főosztályvezető.

Harnóczi György úgy látta van rá esély, hogy a jelenlegi helyzetben átrendeződik a piac: a nagyobb, tőkeerősebb gazdaságok előnyösebb helyzetben vannak, mint a kisebb cégek, amelyeknek nagyobb nehézséget jelenthetnek bizonyos újonnan felmerülő problémák. Ilyen volt például idén, hogy a járványhelyzet miatt időszakosan hiány alakult ki műtrágyából, növényvédő szerből, illetve állatgyógyszerből, amit kisebb raktárkészlettel nehezebb kezelni.

A piaci orientáció szintén differenciáló tényező lehet, azok a feldolgozók, akik eddig a közintézmények, éttermek kiszolgálására építették piacstratégiájukat sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint akik az áruházláncok számára szállítottak, vagy egyéb (lakossági) piacokon értékesítették termékeiket.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, a vállalkozásoknak rengeteg lehetőség áll rendelkezésére, és ez várhatóan a jövő évben is így lesz.

"Az agráriumban - ahogyan idén is - várhatóan jövőre is tovább nő a hitelkihelyezés. Ennek oka, hogy még mindig kapcsolódik finanszírozási igény a Vidékfejlesztési Program most lezáruló - vagy még nyitott - pályázataihoz, másrészt a rendkívül kedvező finanszírozási konstrukciók láthatók. 2021-ben fél szemmel már mindenki az új uniós közös agrárpolitika (KAP) stratégiai tervezésére fog tekinteni - aszerint alakítva beruházásait, hogy azok által gazdálkodása minél inkább konformmá váljon az új elvárásoknak. Így várhatóan tovább nő az érdeklődés a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák iránt, a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt. Egyre inkább előtérbe kerülhet az öntözés, amely esetében a termelői közösségek komoly többlettámogatást kaphatnak a jövőben. És nem szabad elfeledkezni arról, hogy az új KAP által támasztott megnövekedett környezetvédelmi elvárások lassan a finanszírozásban is meg fognak jelenni, például valamilyen kedvezmény képében. Ezzel ismételten csak előnyben részesítve azokat, akik nem csupán "fejből" gazdálkodnak, de egyre komolyabb adatháttérrel rendelkezve, arra építve irányítják gazdaságukat" - tette hozzá Harnóczi György.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenítését az OTP Bank támogatta.

Advertisement

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02