Komoly segítséget kapnak a magyar állattartók: ez most ingyen van

Komoly segítséget kapnak a magyar állattartók: ez most ingyen van

agrarszektor.hu
Szakszerű segédlettel és előre elkészített vázlattal segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állattartók számára jogszabályban (74/2013. (VIII. 30.) VM rendelet az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról, 1. melléklet) előírt járványvédelmi intézkedési terv kidolgozását. A megfelelő intézkedési terv megléte fontos mind a járványok megelőzése, mind azok hatékony elfojtása érdekében. Emellett a kártalanítás mértékét növelő tényező lehet egy esetleges járvány okozta állatelhullás vagy telepfelszámolás esetén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A járványvédelmi intézkedési terv összeállítását segítő segédanyagokat dolgoztak ki a Nébih szakemberei a gazdák részére - olvasható a hatóság oldalán. A tervvázlat 16 pontban foglalja össze azokat a tartalmi elemeket, amelyeket - a jogszabályi, szakmai megfelelőség és a hatékony védekezés érdekében - feltétlenül javasolt beépíteniük az állattartóknak. A vázlat tematikus pontjaira épülő segédlet pedig a legfontosabb gyakorlati teendők megvalósításához ad részletes támpontokat. Ide tartozik például a járványügyi helyzet előzetes elemzése, a járványügyi kockázatok mértékének szakszerű meghatározása, a kockázatkezelés, valamint a határidővel ellátott, konkrét felelősökhöz kötött intézkedések kijelölése.

Alapvetően tehát mindkét dokumentum a fenti rendeletben említett járványvédelmi intézkedési terv elkészítéséhez nyújt segítséget az állattartóknak. Emellett a jövőben sorvezetőként szolgálhat a hatósági szakemberek számára is, azaz kiindulási alapot jelenthet a hatósági és telepaudit eljárások során a kész tervek elbírálásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?