2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Kritikus helyzet a földeken: semmiből nem sikerült eleget vetni!

Kritikus helyzet alakulhat ki a földeken – állapítja meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya.
 
 

A gazdálkodók terveikhez képest 4-15 százalékkal maradtak el a télbe nyúló őszi vetésekkel. Holott egyes tervek – például a búzáé – eleve szerények voltak. Ennél nagyobb baj, hogy csak 1,36 millió hektáron – ez közel 40 százaléknyi elmaradás – sikerült a szántást elvégezni, ami tavasszal okozhat problémát. A betakarításnak sincs vége: a kukorica, cukorrépa 7-8 százaléka van még a földeken, napraforgó is található még foltokban lábon, a burgonyaszedéssel végeztek a gazdák. A belvíz katasztrófát fog okozni – állapították meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának résztvevői legutóbbi ülésükön.

A hivatalos december első dekádjának végén készült felmérés szerint egyetlen egy növénynél nem sikerült akkora területet bevetni, mint amennyit a gazdálkodók tervezetek. A legérzékenyebben érintheti a mezőgazdaság 2011. évi teljesítményét, hogy a legjelentősebb őszi vetésű növényből, az őszi búzából a termelők eleve alig 1 millió hektárt akartak elvetni, de ehhez képest is bő 7 százalékkal maradtak el, ráadásul az 1 millió hektár egy része már november végi vetés volt, ami nem sok bizakodásra ad okot, ismerve az azóta eltelt napok időjárását. Az árpánál hasonló a lemaradás, a repcéből majd 9, a tritikálénál pedig 15 százalék.

Más munkákat is hátráltatott a sok víz, az elhúzódó betakarítás. Így például a tervezett 2,2 millióhoz képest csak 1,3 millió hektáron sikerült szántani, ami 38 százalékos elmaradást jelent. Vagyis 830 ezer hektárral nagyobb területet kell majd tavasszal felszántani. Az ősszel be nem vetett terület a tervekhez képest 130-135 ezer hektár, vagyis ezt szintén tavasszal kell majd hasznosítani, mely területet a mostani és tavaszig elhúzódó belvíznyomás szinte biztos, hogy akár százezer hektárral is növelhet. Már több mint egy hete 300 ezer hektár áll víz alatt ennek fele szántó és vetés. E területen szinte biztos, hogy ki kell majd szántani a növényeket tavasszal. Ezt meghaladó azon területek nagysága, amelyen a talaj, vízzel való telítettsége minden munkát akadályoz.

Az idei év megmutatta, hogy nem lehet a vízrendezést – mely országos probléma – az elkövetkezőkben felelős összefogás nélkül megoldani.

Így karácsony előtt kicsit furcsa, de még mindig 80 ezer hektárnyi kukorica és ezer hektár cukorrépa vár betakarításra. Az összes termés 7 és 8 százaléka van így még a földeken. A szójával, napraforgóval és burgonyával már lényegében végezte a termelők.


A jelenlévők megállapították, hogy a jelenlegi gázszolgáltatási rendszert szabályozó rendeletek csapadékos időjárás esetén – az elhúzódó szárítási időszak következtében - tovább súlyosbítják a termelők helyzetét, mivel akkora költségeket rónak a gazdálkodókra, hogy sok helyen megakadályozzák a betakarítást, ezért megelőző intézkedéseket kell hozni hasonló helyzet elkerülése érdekében.

Az agrárkamara növénytermesztési osztályán az is szóba került, hogy milyen a vetések állapota. December elején a búza közel 40 százaléka volt jónak mondható, 34 közepes és 28 százalék gyenge. Ez az arány az utóbbi években 49, 32,19 százalék volt. Ebből is látszik, hogy igen rossz a kiindulási helyzet. A felmérést követően indult el azonban egy újabb, a belvizes területek növekedését okozó csapadék és árhullám, ami tovább ronthatja majd az arányokat.

Ismertetésre kerültek továbbá, az INCOTERMS 2010-es felülvizsgálatának és az ezt követő aktualizálásának eredményeképpen létrejött változások, melyek szükségességét a legutolsó felülvizsgálatot (2000) követően megváltozott nemzetközi kereskedelmi és üzleti igények indokoltak. Felhívtuk a résztvevők figyelmét az új, illetve a régi szokványok használatával kapcsolatos fontos tudnivalókra és a buktatókra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!