2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

2021 végén jelent meg az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását bemutató jelentés, amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismerteti. A Copa-Cogeca felmérésének kiértékelése alapján az körvonalazódik, hogy a mezőgazdasági termelők összességében pozitívan ítélik meg a saját gazdasági helyzetüket, a jövő tekintetében azonban már nem ennyire optimisták. Az elmúlt időszakban felmerült problémák közül a legtöbben a kiszámíthatatlan időjárási körülményeket, a közüzemi költségek elszállását, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos nehézségeket jelölték meg.
 
 

A 2021-es év végén jelent meg az a jelentés, amely az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását mutatta be, és amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismertette. Ez a fajta kérdőívezés már hosszabb múltra tekint vissza, a kezdeményezést pedig a Copa-Cogeca indította el több mint 10 évvel ezelőtt – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek a felmérésnek az a kifejezett célja célja, hogy az ernyőszervezet évente kétszer is visszajelzést kapjon az uniós tagországok termelőinek a saját helyzetükre vonatkozó jelenlegi és jövőbeli megítéléséről, a felmerült problémák köréről és a termelőket ért esetleges negatív kritikákról.

A vizsgálatban a NAK is részt vesz: ennek keretében ősszel és tavasszal telefonos úton szokta megkeresni a reprezentatív mintában szereplő 150 tagját. A felmérésben szereplő tagállamok – Belgium (Flandria), Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Magyarország – összesített eredményeit egy aggregált mutatóba számítják bele, de a jelentésben megtalálható az országonkénti kiértékelés is. A rendelkezésre álló adatok az európai szintű összkép egy enyhén javuló trendet mutat, ugyanakkor érdemes a mögöttes értékeket is megnézni, mivel ez az átlag több, országonként eltérő trendeket fed.

A termelők aktuális gazdasági helyzetének megítélését illetően Magyarország esetében némi javulás volt tapasztalható, amely még Belgiumról, Franciaországról és Olaszországról mondható el. A jövő tekintetében viszont a megkérdezettek már kevésbé nyilatkoztak optimistán, ugyanis a 7 tagállamból 5 – köztünk hazánk is – a skála negatív tartományába került, amely egy jellemzően borúlátó hangulatról árulkodik.

A felmérést megelőző 3 hónapban előforduló problémák esetében a magyar megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy az ő esetében nem merült fel ilyen és 36% jelezte, hogy csak kisebb gondok jelentkeztek. Jelentős problémákról a válaszadók 16%-a, súlyos gondokról pedig 7,33% számolt be. Az európai mezőgazdasági termelők a legnagyobb problémaként az időjárási körülményeket, a közüzemi költségeket, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos problémákat jelölték meg. A Copa-Cogeca 2021. őszi termelői elégedettségi felmérésről készített angol nyelvű jelentése ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben