2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Agrárpénzek

Megjelent a friss rendelet a benzinárstopról: itt vannak a legújabb intézkedések

2022. március 10-én este 10 órakor több rendelkezés is megjelent a Magyar Közlönyben, ezek mind a benzinárstop fenntartásával kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedéseket tartalmazzák. Ami biztos, hogy a február végén életbe lépett 5 forintos jövedéki adócsökkentésre most egy újabb, literenkénti 20 forintos adócsökkentés jön még rá.
 
 

A 2020. március 10-én a Magyar Közlönyben megjelent új, 94/2022. (III. 10.) kormányrendelet (a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról) kimondja, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől – amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja – elkülönített és legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű kútfejen értékesítik, valamint

 • olyan külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak,
 • olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

2022. március 13-a 0 órától kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki üzemanyag a fentebb meghatározott jármű részére. 2022. március 13-a 0 óráig, amennyiben az üzemanyagtöltő állomáson ez a feltétel biztosítva van, kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki a fentebb felsorolt és meghatározott jármű.

A rendeletben az is meghatározásra került, hogy a korlátozás nem alkalmazandó a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdaságierőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására. Vagyis ők továbbra is a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak.

Az 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet szerinti hatósági áron történő értékesítés esetén a beszállító köteles folyamatosan tájékoztatást adni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője számára arról a nagykereskedelmi árról, melyet hatósági ár hiányában alkalmazna – mondja ki a szabályozás.

A  94/2022. (III. 10.) kormányrendeletnek az 5. paragrafusa tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. A rendelet pontjai 2022. március 10-én 22 órakor hatályba is léptek, vagyis ezek szerint:

 • február végétől a benzin esetében 115 000 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (120 000 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 95 000 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt.
 • február végétől a gázolaj esetében 105 350 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (110 350 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 85 350 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt is.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a fenti kötelezettségek megtartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja ellenőrizni. Ha a NAV a rendelet (1) bekezdése szerinti ellenőrzése során megállapítja az e kormányrendelet szerinti kötelezettségek megsértését, 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szab ki. A jogkövetkezmény azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható. A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15. napon belül kell megfizetni a NAV hivatalos honlapján közzétett számlaszámra. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Egy másik rendeletében módosítja a kamionstop rendeletet, miszerint veszélyhelyzetben az időszakot két nappal kiterjesztheti.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!