2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Agrárpénzek

Meglépte az olasz kormány: ennyit adnának egy óra munkáért a melósoknak

9 eurós minimum órabér bevezetését tervezi az olasz kormány, az alkalmazásának betartását pedig fokozott ellenőrzésekkel biztosítanák. Az olasz munkaügyi felügyelet szerint ez sokak számára jelenthetne fordulópontot, mivel becslések szerint az országban 4,5 millió ember keres ennél kevesebbet.
 
 

A munkaerőhiány régóta meghatározó témája az agráriumnak, csakúgy, mint az alacsony munkabérek és az illegális foglalkoztatás. Olaszországban az utóbbi hónapokban a média igen sokat foglalkozott ezzel a kérdéssel. Talán ennek is köszönhető, hogy az olasz kormány egyik munkacsoportja, a volt munkaügyi miniszter, Nunzia Catalfo vezetésével egy olyan törvényjavaslatot készített, amely 9 eurós kötelező minimális órabér bevezetését írná elő. Az olasz munkaügyi felügyelet szerint ez sokak számára jelenthetne fordulópontot, mivel becslések szerint az országban 4,5 millió ember keres ennél kevesebbet, 2,5 millió dolgozó bére pedig még a 8 eurót sem éri el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy új törvény pont annyit ér, amennyit betartanak belőle, ezért a munkaügyi felügyelet létszámát a kormány 4000-ről 6500 főre bővítené. Idén már amúgy is bekeményített a felügyelet, mert több mint négyszer annyi ellenőrzést végeztek, mint 2021-ben. Csak az elmúlt majdnem fél évben 600 vállalat működését függesztették fel, míg a teljes tavalyi évben összesen 34 alkalommal került sor ilyen intézkedésre.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben