2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Agrárpénzek

Megmenekült az ausztrál cukor

A komolyan tartottak az ausztrál cukornád termesztők attól, hogy a Yasi nevű vihar elpusztítja a még aratatlanul maradt termést, ezzel ellentétben a csapás elkerülte az ültetvényeket. Minden esetre a cukornád árát befolyásolta a vihartól való félelem.
 
 

A New York-i cukor ára például 9,3%-ot zuhant, és 32,04 centen zárt. Korábban a londoni fehér cukor is zuhant, 3,4%-ot így annak tonnája 814,2 dollárba került március végén.

A problémát az okozta, hogy az egyébként is sok eső miatt a cukornád korábban lett vágásérett, de a termelők nem kezdtek bele az aratásba, mivel nagyobb termést akartak elérni, így csaknem 5,7 millió tonna nád maradt a földeken, főleg Burdekin, és a középső régiókban. Szerencséjükre a közel 300 km/órás szélvihar elkerülte az ültetvényeket – mondta el az ANZ Bank (Australia & New Zealand Bank).

A Maryborough Cukorgyár arról számolt be, hogy a Carnis és Mourilyan kikötőkben komoly logisztikai problémákat okozott a vihartól való félelem, hiszen nem lehetett tudni, hogy Ausztráliában, a világ harmadik legnagyobb cukor exportőr országában, mennyi cukor marad egyáltalán, amit külföldre lehet érékesíteni.

A Sydneyben található Maryborough Cukorgyár elmondta, hogy az elmaradt viharkárok a cég részvényeinek 10%-os fellendülését eredményezték. Hiszen a Canegrowers és Queensland területeken komoly károkra számítottak, miközben itt termelik az ausztrál cukor 30%-át, ha ezt sújtja akkora mértékben, mint amit előre jeleztek, akkor a nemzeti cukormennyiség 15 %-kal esett volna vissza.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben