2022. október 5. szerda Aurél

Repce: a globális mérleg nem romlik, csak Európa jár rosszabbul

agrarszektor.hu
A 2019/20-as gazdasági évre a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) nem hogy csökkenést, hanem enyhe emelkedést vár a repce globális piacán. Ennek okaként az ausztrál és az ukrán termelés megugrását jelölték meg. Vagyis lesz repce a piacon, de akkor sem itt. Az EU mindenképpen nagyobb importra szorul.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ausztráliában tavaly a szárazság ugyan megtizedelte az állományt, most viszont 3,7 millió tonnás termést várnak, ami azt jelenti, hogy visszatérnek a szokásos szintre. Ukrajna pedig kifejezetten örült az enyhe télnek, az azóta is kedvező időjárás a várható repcetermést rekordmagasságba emelheti. Idiában szintén a szokásosnál nagyobb lehet a betakarított mennyiség.


A legnagyobb csökkenést azonban éppen a legfontosabb kibocsátók szenvedik el idén: Európa és Kanada. A gyengébb időjárási kondíciók mellett a sokkal kisebb elvetett terület okozza a nagy terméskiesést. (Utóbbi egyébként szintén időjárási okokból következett be.) Az IGC szerint, ha mindent egybevetünk, még mindig egy enyhe plusz jön ki a számolás végén az előző évhez viszonyítva. A 2016/17-es évjárathoz mérten viszont még így is jóval gyengébb lesz az aratás.

Ha a globális termést és felhasználást vetjük össze, akkor ezek hasonló arányban állnak majd egymással, mint az elmúlt években. Vagyis a kínálat fedezni fogja a keresletet az elemzők szerint, így a gazdasági év végére ismét 6 millió tonna repce áll majd a világ rendelkezésére, ennek 70 százaléka a három nagy exportőr - Asztrália, Kanada és Ukrajna - raktáraiban pihen. A globális repcekereskedelem 9 százalékos emelkedéssel megugrik idén, ami annak köszönhető, hogy Európa (és Ázsia) most sokkal több importárut igényel majd az ipar kiszolgálásához.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01