Repce: a globális mérleg nem romlik, csak Európa jár rosszabbul

agrarszektor.hu
A 2019/20-as gazdasági évre a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) nem hogy csökkenést, hanem enyhe emelkedést vár a repce globális piacán. Ennek okaként az ausztrál és az ukrán termelés megugrását jelölték meg. Vagyis lesz repce a piacon, de akkor sem itt. Az EU mindenképpen nagyobb importra szorul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ausztráliában tavaly a szárazság ugyan megtizedelte az állományt, most viszont 3,7 millió tonnás termést várnak, ami azt jelenti, hogy visszatérnek a szokásos szintre. Ukrajna pedig kifejezetten örült az enyhe télnek, az azóta is kedvező időjárás a várható repcetermést rekordmagasságba emelheti. Idiában szintén a szokásosnál nagyobb lehet a betakarított mennyiség.


A legnagyobb csökkenést azonban éppen a legfontosabb kibocsátók szenvedik el idén: Európa és Kanada. A gyengébb időjárási kondíciók mellett a sokkal kisebb elvetett terület okozza a nagy terméskiesést. (Utóbbi egyébként szintén időjárási okokból következett be.) Az IGC szerint, ha mindent egybevetünk, még mindig egy enyhe plusz jön ki a számolás végén az előző évhez viszonyítva. A 2016/17-es évjárathoz mérten viszont még így is jóval gyengébb lesz az aratás.

Ha a globális termést és felhasználást vetjük össze, akkor ezek hasonló arányban állnak majd egymással, mint az elmúlt években. Vagyis a kínálat fedezni fogja a keresletet az elemzők szerint, így a gazdasági év végére ismét 6 millió tonna repce áll majd a világ rendelkezésére, ennek 70 százaléka a három nagy exportőr - Asztrália, Kanada és Ukrajna - raktáraiban pihen. A globális repcekereskedelem 9 százalékos emelkedéssel megugrik idén, ami annak köszönhető, hogy Európa (és Ázsia) most sokkal több importárut igényel majd az ipar kiszolgálásához.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02