2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Agrárpénzek

Megszólalt a csúcshivatal új elnöke: átszervezések jönnek

A legnagyobb kihívás az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformja miatti változások hazai adaptációja – jelentette ki Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) március elsejétől kinevezett új elnöke. Ehhez kell igazítani a magyar kifizető ügynökségként működő MVH szervezeti működését is. A jövő héttől a hivatal dolgozói intenzív képzést kapnak, április elsejétől pedig megnyílik az idei egységes agrártámogatási kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi területalapú támogatások második részletét folyamatosan fizetik.
 
 

Már április elsejétől, az idei egységes támogatási kérelmek benyújtásától új módszereket kell alkalmazni annak érdekében, hogy a szolgáltatás gördülékeny legyen - hangsúlyozta Gyurcza Csaba az MTI-nek. Szerinte ehhez kell igazítani az MVH szervezeti működését, hogy adaptálni lehessen a KAP-reform miatti szabályozási változtatásokat. A folyamat részeként a hivatal dolgozói a jövő héttől intenzív képzést kapnak, és felkészítik a falugazdászokat is arra, hogy az egységes kérelmek benyújtásában megfelelően segíthessék a gazdálkodókat.

Mint ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, Gyuricza Csabát március elsejei hatállyal nevezte ki MVH-elnöknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az új elnök szerint a szervezet megérezte, hogy az elmúlt időszakban nem volt első számú vezetője.


Gyuricza Csaba

 

Az MVH most azt is közölte, hogy a 2014-es unió területalapú támogatások (SAPS) kifizetései továbbra is folyamatosak. Az első részletet, összesen 161 milliárd forintot már tavaly megkapta a mintegy 170 ezer SAPS-támogatásra jogosult gazdálkodó. A fennmaradó mintegy 180 milliárd forintot június 30-ig fizetik ki. A kifizetések várhatóan a hivatalos határidő előtt lezárulnak.

Összességében a magyar gazdálkodók a múlt évi területalapú támogatásként megközelítőleg 340 milliárd forinthoz jutnak az unió Európai Mezőgazdasági Garancia Alapjából (EMGA). Ez azt jelenti, hogy egy-egy gazda hektáronként 69 805 forint fajlagos támogatást kaphat. A második részletben hektáronként mintegy 35 ezer forintot vehetnek kézhez. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu