Megtudtuk: ennyi előleget fizetnek a területalapú támogatásból, itt a rendelet

Megtudtuk: ennyi előleget fizetnek a területalapú támogatásból, itt a rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent az egységes területalapú támogatás, valamint az egyéb közvetlen támogatásokról szóló rendelet: a mezőgazdasági, az agrár-vidékfejlesztési, illetve a halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény alapján az agrárminiszer rendeletben állapította meg, hogy az egységes területalapú támogatás keretösszege mintegy 252 milliárd 350 millió 845 ezer 291 forint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A támogatás hektáronkénti értéke e keretösszeg és a benyújtott egységes kérelmek ellenőrzését követően megállapított támogatható területek hektárban kifejezett nagyságának hányadosa. Az így támogatható terület nagysága legfeljebb 4 980 165 hektár. A támogatásból 2021. október 16. napjától kifizethető előleg mértéke hektáronként legfeljebb 35 470 forint - írja az Agrokép. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege 141 091 703 847 forint. A támogatható terület nagysága legfeljebb 4 980 165 hektár. A támogatásból 2021. október 16. napjától kifizethető előleg mértéke hektáronként legfeljebb 19 832 forint.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló rendelet alapján támogatási jogcímenként hektár- és állategyedalapon kell a kifizetést teljesíteni. Az állategyed-alapú támogatások esetében a Magyar Államkincstár által elfogadott és a támogatási feltételeknek megfelelő állatlétszám vehető figyelembe. A vonatkozó rendeletben meghatározott fajlagos támogatás összegéből 2021. október 16. napjától kifizethető előleg mértéke legfeljebb fent jelzet összegben lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatják a fiatal mezőgazdasági termelőket is

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló rendelet szerinti támogatás keretösszege 2 370 436 216 forint.
A támogatási összeg meghatározásakor legfeljebb 96 923 hektár támogatható területmérték vehető figyelembe. A támogatásból 2021. október 16. napjától hektáronként kifizethető előleg mértéke legfeljebb 17 120 forint. A támogatás mértékét az éves bruttó pénzügyi felsőhatár összege alapján határozzák meg. A vonatkozó jogszabályok alapján a nettó pénzügyi felső határt figyelembe kifizetésekor a teljes támogatási összegre csökkentési együtthatót kell alkalmazni. A csökkentési együttható mértéke előleg- vagy részfizetés esetén 0,9768. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, vagyis október 15-én.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?