2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Agrárpénzek

Milliárdokra büntették Magyarországot egy 12 évvel ezelőtti hiba miatt

Hétfőn Luxemburgban elmarasztalták Magyarországot a cukorpiaci reform során vétett szabálytalanságok miatt. A vita azon folyt, hogy Magyarország a cukorgyárak teljes bezárását vállalta 2006 és 2010 között, amihez jelentős támogatást vett fel. Ma mindössze egy gyárunk működik, de a korábbi telephelyeken ott "felejtettünk" néhány silót.
 
 

A cukorpiac reformja 2006 és 2010 között zajlott Európában, ennek során szerkezet-átalakítás címén a gyárak teljes vagy részleges bezárását vállalhatták a tagállamok. Magyarország úgy döntött, csak egyetlen telephelyet hagy meg Kaposváron - és ezzel lemondott a termelési kapacitása háromnegyedéről. A vonatkozó uniós szabályok alapján búsás támogatásban részesültek azok a cukoripari vállalkozások, amelyek vállalták a termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. A részleges leszerelésre nyújtott támogatás a teljes leszerelésre nyújtott támogatásnál 25%-kal alacsonyabb volt. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

Cukorgyár (A kép illusztráció. Forrás: shutterstock)

A Bizottság szerint a magyar szabálytalanságok abban álltak, hogy az Eastern Sugar kabai és a Magyar Cukor petőházi telephelyén található silókat nem szerelték le, vagyis csak a termelőberendezések részleges leszerelése valósult meg.

Bár ma már egyik telephely sem üzemel, a Bizottság a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszerelés esetén járó támogatás közötti különbség alapján büntetést szabott ki az országra, méghozzá 11 709 400 euró értékben.

Mivel a két támogatási forma között 25% volt a különbség, ebből az következik, hogy a teljes gyárbezárásért csaknem 47 millió eurót vett fel annak idején Magyarország. A kormány a Bizottság határozatát megtámadta a Törvényszék előtt, amit a következő indokkal elutasítottak: azt a körülményt, hogy egy siló termelőberendezésnek minősül-e, a szerkezet-átalakítási támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában, és nem a szerkezet-átalakítási folyamat végén kell értékelni. Ha az érintett siló a kérdéses időpontban  termelőberendezés volt, akkor azt le kellett volna szerelni. Ennek hiányában a támogatás feltételei nem teljesülnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu