2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Agrárpénzek

Most az ukrán határnál találtak pestises vaddisznót

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.
 
 

Az ASP április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában jelent meg a vírus – áll a Nébih közleményében. A betegség jelenlétét egy elhullottan, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatták ki május 16-án. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés.

Az ASP megállapítása után az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –elrendelte a szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Mint ismert, az agrártárca magyarázata szerint a Heves megyei vaddisznó-megbetegedéseket és elhullásokat eldobott szendvicsek okozhatták.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával körülbelül ezer malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk és állategészségügyi állapotuk. A hatóság minden ilyen esetben a legnagyobb szigorral jár el a jövőben is – tartalmazza a Nébih közleménye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu