2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Agrárpénzek

Nagy István: Egyszerűbb szabályokra van szükség, kisebb pénzügyi rizikóval

Három dologra van szükség az új Közös Agrárpolitikában, mondta tegnap Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. Az első egy kellően ambiciózus költségvetés, a második a helyes szakpolitikai döntések, a harmadik a gyakorlatban egyszerűen végrehajtható szabályok. A magyar szakpolitikus javaslatokat is tett a célok elérésére.
 
 

A források szinten tartására, megfelelő keretszabályokra és egyszerű feltételekre van szükség az új uniós agrárpolitikában - mondta el Nagy István tegnap Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. A szakpolitikáról csak a források ismeretében lehet dönteni, viszont a szabályok terén nehézséget jelenthet a program teljesülését mérő indikátorok és szankciók rendszere. Továbbá nem látjuk teljesülni azokat a célokat, amelyek az egyszerűsítést, a kiszámítható szabályozást vagy a nagyobb tagállami rugalmasságot szolgálják - fogalmazott a szakminiszter, aki szerint több kérdésben is vitákra lesz még szükség.

Különösen rendezni kell az előrehaladási jelentések tartalmi elemeit és a célok nem teljesítésének következményeit - mint a felfüggesztés és kizárás -, hiszen pénzügyi biztonságra van szükség.
Nagy István a brüsszeli tanácskozáson (Forrás: drnagyistvan.hu)

Miután az intézkedések csak több év alatt fejtik ki hatásukat, ezért nem célravezető az előrehaladást évenként mérni. Legfeljebb kettő, automatikus pénzügyi korrekcióval nem járó teljesítményértékelés készüljön a hét évben. A toleranciaszintet az eltérésben pedig 50 százalékra kellene emelni és a teljes időszakra értelmezni - javasolta a magyar szakminiszter.

A nem terület- vagy állatalapú intézkedéseknél nagyob rugalmásságot kellene biztosítani a tagállamoknak, a fajlagos összegek hét évre előre meghatározása ugyanis nehézségekbe ütközne, ami veszélyeztetné az éves teljesítmény elszámolásának való megfelelést. Ezeket a jogcímeket ki kellene venni a teljesítményértékelés hatálya alól, vagy legalább mérsékelni a nemteljesítéshez kapcsolódó jogkövetkemények súlyát - vetette fel Nagy István, aki összességében nagyobb rugalmasságot vár el a döntéshozóktól ahhoz, hogy elfogadható szabályok születhessenek az új rendszerben.

Az Agrárminisztérium közleményben hangsúlyozta: a tárgyalások során mindent megtesz annak érdekében, hogy az olyan intézkedések, mint a területalapú kifizetések, vagy a nagy munkaerő igényű ágazatok támogatását lehetővé tevő termeléshez kötött támogatások 2020 után is a magyar gazdák rendelkezésére álljanak. Ezen támogatásformák megőrzése, kiegészülve az agrárberuházásokat ösztönző vidékfejlesztési támogatásokkal nagyban hozzájárulhat a magyar agrárium további fejlődéséhez. Legalább ilyen fontos, hogy a lehető legegyszerűbben jussanak el a gazdákhoz az uniós források, ennek érdekében további tárgyalások szükségesek.

A témáról érdemes elolvasni a portfolio.hu cikkét is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu