Óránként 8,84 eurót keres a mezőgazdasági munkás

agrarszektor.hu
Három hónap, illetve 70 munkanap - ennyit lehetett eddig társadalom-biztosítási terhek nélkül Németországban szezonális munkásként dolgozni. A kötelező mezőgazdasági minimálbér bevezetésekor azonban úgy döntöttek, hogy ez csak egy átmeneti állapot lesz, 2018 végéig. Most a koalíciós partnerek úgy látják, a rendszer bevált.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Németországban 2015-ben vezették be a kötelező minimálbért a mezőgazdaságban. Az egész országra 2017-től vált egységessé a tarifa. 2018-ban óránként bruttó 8,84 euró (2800 Ft) illette meg a mezőgazdaság bármelyik ágában dolgozó munkást, 2019 januárjára pedig emelést helyeztek kilátásba. A szezonális munka társadalombiztosítás-mentességnek határidejét a kötelező minimálbér bevezetésékor 2018 végéig határozták el. Ez indokolta, hogy most ne csak a bér mértékéről, de a kapcsolódó biztosítási terhekről is döntsenek a német kormány koalíciós pártjai.

A CDU, CSU und SPD megállapodásra jutottak a szezionális munka új feltételeiről. Twitter üzenetében Julia Klöckner szövetségi agrármiszter arról számolt be, hogy ennek keretében a papíron bruttó bérek ténylegesen nettóvá válnak. Ez azonban azzal jár, hogy a betegbiztosítást mindenkinek magán úton kell megoldania. A baleseti biztosítás költségét azonban a foglalkoztatónak kell állnia. Hubertus Heil szövetségi foglalkoztatás-politikai miniszter már régóta kardoskodott egy ilyen megoldás mellett. A Német Parasztszövetség is üdvözölte a terveket, mivel a munkaintenzívebb kultúrákban már a gazdaságok működőképességét veszélyeztette a dolgozóhiány.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szövetség szerint a rövidtávú foglalkoztatás két hónapról háromra, illetve 50 munkanapról 70-re emelése is jó hatással volt a gazdaságra. A kötelező minimálbér bevezetésével azonban nagy teher nehezedett a vállalkozásokra. Ha járulékokkal is terhelnék az órabért, az sem a  munkadónak, sem a munkavállalónak nem könnnyítené meg a dolgát. A kelet-európai szezonmunkások számára továbbra is vonzó összegű béreket kell nyújtani, a munkáltatókat pedig nem szabad további járulékokkal terhelni - érveltek. A szövetség főtitkára, Bernhard Krüsken a kemény tárgyalásokat követően megkönnyebülését fejezte ki: "Ez nagyon jó hír a német gazdáknak. Ezzel törvényes kereteket adunk a szezonális munkások rugalmasabb foglalkoztatásához, és a német mezőgazdaság versenyképessége is javulhat a nemzetközi piacokon."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?