Összefogtak a szakmai szervezetek: így segítik a magyar termelőket

Összefogtak a szakmai szervezetek: így segítik a magyar termelőket

agrarszektor.hu
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közösen járt el számos szakmai ügyben. Az agrárkamara összefoglalójából kiderült, hogy a kamarai választásokon szövetséges szervezetekkel együtt is eredményes tevékenységet végeztek. A MAGOSZ ismételten 17 szakmai szervezettel írt alá együttműködési megállapodást a május 20-án esedékes agrárkamarai választások előtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a Baromfi Termék Tanáccsal való együttműködés egyik legmarkánsabb eredményének nevezte a baromfihúsok és az étkezési tojás áfakulcsának 5 százalékra csökkentését, ami még 2017-ben történt. Komoly szakmai munka folyt a madárinfluenza, valamint az élelmiszer-feldolgozás vagy a húspépek felhasználása és jelölése tekintetében is - írja a Világgazdaság. A hazai élelmiszer-gazdaságban fontos szerepet betöltő baromfiágazatot képviselő szervezettel az eddigi együttműködés bővítését tervezi a NAK oktatási, kutatási, képzési témákban, a nemzetközi szakmai érdekképviseletben és közös szakmai konferenciák szervezésében. A NAK-elnök fontosnak tartja azt is, hogy megvédjék a jól működő, modern termelési technológiákat a szélsőséges és átgondolatlan, magukat állatvédőnek tituláló szervezetek támadásaival szemben.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A NAK egyébként támogatja az Együtt a fogyasztókért nevű programot, melyet a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) indított el. A program célja az, hogy ösztönözzék az élelmiszer-feldolgozókat arra, hogy tegyenek önkéntes vállalásokat a fogyasztók egészsége érdekében. Fontos, hogy a magyar élelmiszergyártók tudjanak mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten versenyképes termékeket előállítani - ehhez azonban elengedhetetlen a magyarországi feldolgozók technológiai fejlesztése és modernizációja, amit támogatásokkal jól lehetne ösztönözni. Az agrárkamara céljai között szerepel az is, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével közösen meg tudják erősíteni a fiatal gazdálkodókat, valamint az, hogy a mezőgazdaságot vonzóbbá tudják tenni a fiatal generációnak. Erről így vélekedett Győrffy Balázs: 

Az agrár-generációváltás elodázhatatlan, a családokon belüli gazdaságátadást új jogi szabályozás is segíti, amelynek kidolgozásában aktív részünk volt, ahogy a családi gazdaságokról szóló törvényében is.  
EZ IS ÉRDEKELHET

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (FruitVeB) folytatott együttműködésben kiemelt szerep jut annak, hogy megoldják a kertészeti ágazat egyik legsúlyosabb problémáját: az uniós szigorítások miatt előállt hiányt a rendelkezésre álló növényvédő szerekben és növényvédelmi technológiákban. A NAK elnöke kitért arra is, hogy létrehoztak egy munkacsoportot ennek a megoldására, a csoport tevékenysége eddig sikeresnek bizonyult, hiszen már tucatnyi megfelelő készítmény kapott engedélyt Magyarországon.

A szektorban a munkaerőhiány is komoly gondokat okoz, melyet a NAK igyekszik megoldani, és már több pozitív intézkedés is született az ügyben. Ezen kívül elkészült a gyümölcságazat kutatás-fejlesztési programja is, és az elmúlt években sikeres, nagyszabású promóciókat hajtottak végre a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra ösztönzés érdekében, amelyeket folytatni kívánnak. A Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Vetőmag Szövetséggel közös programjaik közül a posztregiszrációs fajtakísérleteket és a nitrátrendelet módosítását emelte ki a NAK-elnök: az utóbbi eredményeként egy hónappal tovább, november 30-ig lehet trágyázni a földeket. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel elért legfontosabb közös eredményük az erdőtörvény módosítása. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel közös munkából pedig a jogszabályi és a pályázati együttműködések mellett azt emelte ki Győrffy Balázs, hogy közös eredményük az áfacsökkentés, a vízkészletjárulék és a vízszolgáltatási díj mérséklése, valamint a koronavírus-járvány ágazatra gyakorolt hatásának csökkentését célzó intézkedések, például a csaknem 1200 tonna ponty intervenciós felvásárlása. A továbbiakban is segíteni kívánják a halfogyasztást növelő marketinget, valamint a halászszakma elismertségének emelését  

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárkamara a Magyar Állattenyésztők Szövetségével közösen megalakította a gyepgazdálkodási munkacsoportot, amelynek tevékenysége révén megkezdődött a Natura 2000-gyepek fenntartására vonatkozó szabályozások felülvizsgálata, valamint az Országos legelő- és rétgazdálkodási stratégia összeállítása. Továbbá sikerült lépéseket tenni annak érdekében, hogy tudományosan alátámasztott információk segítségével eloszlassák az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel a fontos közös feladat az, hogy erősítsék az együttműködést és s szakmai párbeszédet a kertészek, a méhészek és a szántóföldi növénytermesztők között. Ezen kívül a mézfogyasztás népszerűsítése és a mézhamisítás elleni küzdelem is jelentős. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az elmúlt években elképesztő ágazati összefogást tudott elérni, így a nehezebb időszakban is sikerült a szempontrendszerek harmonizálása mellett minden piaci szereplő támogatását elnyernie a kedvező megoldások érdekében - ebben a NAK is a terméktanács segítségére volt, ahogyan a folyadéktej áfacsökkentésében is, amelynek eredményeként jelentősen csökkent az UHT-tej hazai importja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?