2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

Több száz milliós uniós támogatást kapott az Agrofeed és a Széchenyi István Egyetem

Támogatásra érdemesnek ítélte a GINOP-2.2.1-18 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati felhívás keretében az Agrofeed Kereskedelmi Kft. és konzorciumi partnere, a Széchenyi István Egyetem által benyújtott támogatási kérelmet a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője. A konzorcium 747,2 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, tudhattuk meg az Agrofeed Kft. közleményéből.
 
 

A GINOP-2.2.1-18 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati felhívás keretében az Agrofeed Kereskedelmi Kft. és konzorciumi partnere, a Széchenyi István Egyetem által benyújtott támogatási kérelmet a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője támogatásra érdemesnek minősítette. A GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosító számú pályázat keretében a konzorcium 747,2 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektben különféle takarmány-alapanyagok értékének növelése érdekében olyan innovatív, nedves fermentációs technológiát adaptálnak és fejlesztenek tovább, mellyel a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státusza javítható.

A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik és jóval értékesebb lesz a kiindulási alapanyagokhoz képest. A fermentált takarmányokban javul a bennük lévő fehérjék és makroelemek biológiai elérhetősége.

Az innovatív fermentációs technológia fejlesztés eredményeként a konzorciumvezető cég számára olyan hozzáadott értékkel rendelkező, piaci értékesítésre alkalmas kiegészítő takarmányok előállítására nyílik majd lehetőség, melyek többféle gazdasági haszonállat takarmányadagjában is felhasználhatók lesznek. A fermentált alapanyagok alkalmazása a késztakarmány-gyártóknak, a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek segítséget nyújthat az állati termék-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, valamint az antibiotikum-felhasználás csökkentésében.

Ennek szakmai alátámasztására a konzorciumi tagok a fejlesztés során elvégzik a szükséges állatkísérleteket. A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként Szalkszentmárton telephelyen nedves fermentációs üzemet létesít, laborfejlesztést hajt végre, melynek köszönhetően munkahelyet tud megőrizni, és további 2-3 db új munkahelyet teremt.

A projektről bővebb információ az Agrofeed Kft. oldalán található.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu