Úgy tűnt, de nem fúrják egymást a Fidesz agrárpolitikusai

agrarszektor.hu
"Technikai okokból" vezeti egy ideig Győrffy a parlamenti bizottságot. Utána megint jön Font.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Átmeneti ideig, legfeljebb az őszi önkormányzati választásokig vezeti majd az új Országgyűlés mezőgazdasági bizottságát Győrffy Balázs fideszes képviselő, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. Ezt követően várhatóan ismét Font Sándor (Fidesz) veszi át a grémium irányítását, aki az előző parlamenti ciklusban is a bizottság elnöke volt. Győrffy a következő hónapokban "technikai okokból" áll a bizottság élére, hogy polgármesteri pozíciójának megtartásával is megkaphasssa országgyűlési képviselői tiszteletdíját.Nincsenek sem miniszteri, sem államtitkári ambíciói - egyértelműsítette a NAK elnöke, aki ezután is az agrárkamara éléről támogatná a kormányt.

Várhatóan legfeljebb néhány hónapig, az őszi önkormányzati választásokig lesz a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke Győrffy Balázs NAK-elnök, aki egyre erősebb pozíciót foglal el a Fidesz agrárpolitikusai között. Átmeneti jelölése is meglepetésnek tűnhet azonban, mivel szakmai körökben egyértelműnek tartották, hogy a grémiumot továbbra is a fideszes Font Sándor vezeti majd, aki az elmúlt ciklusban is a testület elnöke volt.

Az agrarszektor.hu értesülései szerint Győrffy ideiglenes elnöki pozíciója mögött nem Fideszen belüli agrárpolitikai koncepcionális változások, hanem "technikai jellegű" kérdések húzódnak meg. Az országgyűlési törvény összeférhetetlenségi szabályai szerint ugyanis Győrffy - aki a Veszprém megyei Nemesgörzsöny társadalmi megbízatású polgármestere is - az új ciklusban nem kaphat egyidejűleg parlamenti képviselői és polgármesteri tiszteletdíjat, hanem csak ez utóbbira lenne jogosult, ha polgármesteri pozíciójától nem válik meg. Ráadásul a korlátozások miatt most le kell mondania agrárkamarai elnöki tiszteletdíjáról is, így jövedelmei zömétől elesne, mivel őszig megtartani kívánt polgármesteri megbízatása után jelképes összegben részesül. Parlamenti bizottsági elnökként viszont egy készülő törvénymódosítással hozzájuthatna országgyűlési járandóságához, ezért kerülhet most a párt országos listájáról parlamentbe jutott agrárpolitikus egy időre a mezőgazdasági bizottság élére - tudtuk meg.

Később már Győrffynél ilyen összeférhetetlenségi gondok nem merülnének fel, mivel információink szerint nem kíván újraindulni az önkormányzati választásokon, ezért jogosulttá válik a képviselői parlamenti tiszteletdíjra (bár agrárkamarai elnöki járandóságot ezután sem kaphatna). Így ősszel ismét Font venné át a mezőgazdasági bizottság irányítását, amelynek létszáma csaknem felére csökken az előző ciklushoz képest. A tizenegy fősre olvadt grémiumban egyelőre tíz helyet töltöttek be a parlament elfogadott határozata szerint: Győrffy mellett a fideszes Horváth István, Nagy István, Farkas Sándor, Pócs János és Font Sándor, a KDNP-s Földi László, az MSZP-s Harangozó Gábor és Legény Zsolt, illetve a jobbikos Magyar Zoltán jutott a testületbe.

Sokan meglepetésnek tartják, hogy a fideszes listáról képviselői mandátumot szerzett Jakab István nem került be a mezőgazdasági bizottságba. Ő az elmúlt ciklusban a parlament alelnökeként még részt vett a bizottság munkájában is, most viszont "csak" országgyűlési alelnökké választották meg. Ismert ugyanakkor, hogy Jakab a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is, a szervezetnek pedig régóta stratégiai együttműködési megállapodása van a Fidesszel. Ezért információink szerint valószínűsíthető, hogy Jakab végül mégis a testület tagja lesz.

Győrffy egyébként a napokban személyesen is egyértelműsítette, hogy nem ülne be a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetői székébe. A Hír TV-nek azt mondta: nincsenek miniszteri, sem államtitkári ambíciói, és mostanáig sem Orbán Viktor, sem Fazekas Sándor jelenlegi tárcavezető nem kereste meg ilyen jellegű felkéréssel. Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök ismét Fazekas Sándort kérte fel vidékfejlesztési miniszternek, bár egyesek korábban Győrffyt is esélyesnek tartották a posztra.

Győrffy Balázs úgy fogalmazott: a kormány munkáját a következő négy évben kizárólag a mezőgazdasági bizottság leendő elnökeként, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élén szeretné segíteni. "Nincs is miniszteri ambícióm, sem államtitkári, én nagyon jól érzem magam a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élén, ezt a munkát szeretném befejezni, hiszen igazán ennek még csak az elején vagyunk" - szögezte le Győrffy Balázs.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?