Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez minden magyart érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez minden magyart érint

agrarszektor.hu
A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében. A miniszter emellett azt is bejelentette, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A mai naptól a 480 forintos üzemanyagár csak a magántulajdonú gépjárművek, taxik és mezőgazdasági erőgépek számára lesz elérhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mol vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai finomítót. A Mol egyszer már elnapolta ezt a lépést, ám a karbantartás tovább már nem halasztható. A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a magyar felhasználás 100%-át adó finomító tehát leállt, aminek a hossza nehezen becsülhető meg. Az ország üzemanyag-ellátásának két útja van: az import és a stratégiai készletek elővétele.

A készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudunk felszabadítani, amit vissza tudunk pótolni. A készlet egynegyedét feloldjuk, ez a Mol készleteivel együtt a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő. A többit importból kell fedezni

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány emellett úgy döntött, hogy a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre tartják fent. Mindenki másnak piaci árat kell fizetnie az üzemanyagért, vagyis az új intézkedés már a vállalatokat is kizárja a kedvezményezettek köréből.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az üzemanyagra vonatkozó új szabályok szombat délben lépnek életbe. Szerinte képesek lesznek fenntartani a 480 forintos üzemanyagárakat a lakosságnak. A cél az, hogy minél hosszabb ideig fennmaradjon - szögezte le a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy az országban egyre nagyobb problémát okozó aszályhelyzet miatt a napokban Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakított a kormány. Az operatív törzs által hozott intézkedésekről a következő nap során Nagy István agrárminiszter fog beszámolni.

FRISSÍTÉS: A Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet a benzinárstoppal kapcsolatban meghozott intézkedésekről. Ennek értelmében az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű redszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről. Vagyis a hatósági áras tankolás esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője - vagy annak képviselője - jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából - olvasható a rendeletben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13