Amíg vizsgálódik, senkinek sem fizet a kincstár

Nehezményezi a mezőgazdasági termelők egy része, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat idén januártól átvevő Magyar Államkincstár (MÁK) a június 30-i végső határidőig sem fizette ki teljes mértékben az elmúlt év után járó, úgynevezett közvetlen uniós agrártámogatásokat. A MÁK szerint kizárólag a problémás esetek maradtak hátra, amelyek aránya nem nagy. A még lezárásra váró ügyekben is fizettek azonban korábban támogatási előleget vagy részletet, és a kincstár szerint a még hátralévő összegek sem veszhetnek el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mai napig sem fizetette ki a Magyar Államkincstár számos gazdálkodónak az elmúlt évi közvetlen uniós agrártámogatásokat, holott a kifizetési határidő 2017. június 30-án lejárt - állították az agrárszektor.hu-nak érintett termelők. A közvetlen támogatások a Közös Agrárpolitikán (KAP) belül az egyik nagy EU-s kasszát képviselik, ahová például a földek használata után járó területalapú támogatások is tartoznak. A kiutalásokat tavalyig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bonyolította le, amelynek megszüntetése után a kifizető ügynökségi feladatokat a MÁK vette át.

A közvetlen közösségi támogatásoknál június 30-ig a kérelmek csaknem teljes állományánál végleges döntés született - reagált ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak a MÁK. A kincstár szerint a fennmaradó kérelmek kizárólag olyan ügyek, amelyek más hatóságok vagy az ügyfelek közreműködését igénylik, illetve jogvitával, örökléssel és "egyéb külső tényezőkkel" érintettek. Le kell például folytatni a még lezáratlan vizsgálatokat, és az estek egy részében tisztázni kell a jogosulatlan igényeket is.

A lezáratlan kérelmeket folyamatosan dolgozzák fel - közölte a MÁK, de nem nyilatkozott arról, pontosan hány ilyen kérelem van és ezek mekkora összegű támogatást érintenek. Ugyanakkor úgy fogalmaztak, hogy azok aránya bőven alatta marad annak a keretnek, amelyet a tagállamok számára közösségi előírások meghatároznak.

Mivel a közösségi szabályozás bizonyos feltételek mellett lehetőséget ad a kifizetési határidő szankciómentes - vagyis az adott tagállam számára hátránnyal nem járó - túllépésére és a meghatározott kereteket az egyedi ügyekben hozott kifizetési döntések nem lépték túl, a későbbi kifizetéseknek nincs jogi és pénzügyi következményük - húzta alá a MÁK. Ez azt jelenti, hogy a jogos támogatásoknál június 30-a után is rendelkezésre állnak a közösségi források.

A kincstár tájékoztatása szerint az érintett termelők nagy része korábban már kapott előleget vagy részletfizetést, amelyek révén támogatásának döntő hányadához hozzájuthatott. Az ellenőrzések befejezésével pedig a jogosult ügyfeleknek folyamatosan utalják a fennmaradt támogatási összegeket is - tették hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?