Hamleti kérdés: talajfertőtleníteni vagy nem talajfertőtleníteni

Hamleti kérdés: talajfertőtleníteni vagy nem talajfertőtleníteni (x)

PR
Jelen gazdasági tényezők és időjárási körülmények között nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogy a napraforgó és a kukorica megérdemli-e egyáltalán a talajfertőtlenítést a várható termény- és a talajfertőtlentő árak tükrében. A talajlakó kártevők elleni védekezést ennek ellenére sem szabad elhagyni, mert a kártevők által elpusztított fiatal növények már nem fognak termést, árbevételt, jövedelmet hozni. Viszont érdemes átgondolni ezt a növényvédelmi beavatkozást, hogy számunkra a legjobb megoldást válasszuk ki. A kultúrához, a feltételezett kártevőhöz és az adott körülményekhez legjobban illő készítmény megtalálása nem egyszerű feladat.

A készítmény választásánál nagyon sok szempontot vehetünk figyelembe, a teljesség igénye nélkül az alábbiak jöhetnek szóba:

  • kártevő faja, életmódja,
  • hatékonyság,
  • hatásmód,
  • kijuttathatóság,
  • ár, hektárköltség,
  • forgalmi kategória,
  • kiszerelés praktikussága,
  • hasznos talajlakók kímélése,
  • rezisztencia megelőzése stb.

Kártevő faja, életmódja

Alapvetően meghatározza a szerválasztást. A drótféreg a csírázó magot, rügyecskét, majd a mag feletti szárrészt támadja. Ide olyan talajfertőtlenítő szer kell, amely a mag körül, a magárokban marad, csapadék hatására nem mosódik ki, nem gázosodik el. Ilyen a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő.

Hasznos talajlakók kímélése

A kontakt hatású Belem 0,8 MG a mag környezetében, a magárokban marad. A csírázó magok illatára odavándorló drótférgeket elpusztítja. A sorközben élő földigilisztákat (talaj termőképességét fenntartó egyik legfontosabb élőlény), ugróvillásokat stb. nem bántja, mivel a hatóanyaggal nem találkoznak. A gázosodó hatóanyagok talajkapillárisain, -pórusain keresztül messzire eljutnak és válogatás nélkül elpusztítják a kártevőt és a hasznos élő szervezeteket is.

Rezisztencia

Vannak olyan termelők, akik 15–20 éve ugyanazt a készítményt használják. Ez nagyon egyoldalú szelekciós nyomást helyez a kártevőkre. Ez megelőzhető okszerű szerrotációval, a kártevőnek megfelelő szerválasztással.

Forgalmi kategória

A Belem 0,8 MG nem bőr- és szemirritatív, gyakorlatilag szagtalan, és normál felhasználás során teljesen veszélytelen a felhasználóra, ezért szabad forgalmú (III. forgalmi kategória). Ez azt jelenti, hogy bármely termelő pluszadminisztráció nélkül megvásárolhatja.

A Belem 0,8 MG hatékonyan csökkenti a drótféreg fertőzést a napraforgó- és a kukoricakultúrákban a vizsgálataink szerint, amelyet a terméseredmények is igazolnak. A károsítók egyedszámának csökkentését a helyes vetésváltással, a kalászos monokultúra kerülésével is segíthetjük.

A termék felhasználóbarát, hiszen egyszerű a kijuttatása (12 kg-os zsák/1 hektár) és nem porosodik. A Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő szer használata viszonylag már kis fertőzöttségnél megtérülő befektetés, hiszen 5%-os tőpusztulásnál is a terméstöbblet bőven fedezi a készítmény árát.

Kwizda Agro keverési szolgáltatásának igénybevételével mikro­granulált starterrel (Pannon Starter Mega) és trichoderma hatóanyagú készítménnyel (Pannon Starter Perfekt) együtt is beszerezhető. A starteres keverékek jelentős termésnövelő hatásának köszönhetően a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő szer megtérülése még biztosabbá válik, míg az eleve starteres kukoricák és napraforgók termésbiztonságához, az egészséges növények arányához pedig a Belem 0,8 MG komponens járul hozzá!

kwizda.hu
Facebook

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?