Heti fókusz: Megoldások stresszkezelésre a tavaszi kultúrákban

Heti fókusz: Megoldások stresszkezelésre a tavaszi kultúrákban (x)

PR
Termésmeghatározó tényező a kultúrnövényeink regenerálódása, ezért nagyon oda kell figyelnünk a stresszhatások mérséklésére. A megoldásokat szakértők ismertetik, kattintson a névre!
Rácz Tibor - FMC-Agro, Takács Attila – Hechta, Körösi-Szabó Gábor - Natur Agro, Papp Zoltán – Syngenta, Valovics Attila - UPLRácz Tibor, Takács Attila, Körösi-Szabó Gábor, Papp Zoltán, Valovics Attila

Rácz Tibor, FMC-Agro

A piaci körülmények alakulása miatt nagy szükség van a jó minőségű, bő termésre, aminek eléréséhez gazdaságos technológia szükséges, ahol lehet takarékoskodva. Így előtérbe kerülnek a „többfunkciós”, jól keverhető, könnyen technológiába illeszthető anyagok.

A RhizoMagic™ stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya megfelel a többfunkciós meghatározásnak, jól keverhető gyomirtó, rovar- és gombaölő szerekkel egyaránt, így jól illeszkedik a szántóföldi és kertészeti növényvédelmi technológiába is.

Nézze meg, mit tapasztaltak mások a növényi stresszek elleni védekezésben!

A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer az elmúlt években már számos, akár egymással ellentétes stresszhelyzetben is bizonyított, illetve stresszmentes állományokban is mérhető a termésnövelő és minőségjavító hatása. A gyakorlati tapasztalatokról részletes információkat talál a RhizoMagic™ Online Tudástárban.

Kiknek szól a RhizoMagic™ Tudástár?

Aki még nem használta a készítményt, ebből a gyűjteményből képet kaphat azokról a tapasztalatokról, hogy mások különböző kultúrákban és körülmények között milyen eredménnyel használták.

Aki már használta a készítményt, az meg tudja nézni, hogy más évjáratban, más területen vagy más stressztényezők esetén hogyan vált be az alkalmazása.

Mi található a Tudástárban?

Az üzemi termelői tapasztalatoktól a kísérleti eredményekig számos összehasonlító ábra, kezelés előtti és utáni fotó, terméseredmény, valamint videós beszámoló található a kezelés helyére és idejére szűrve:

  • Több mint 20 különböző kultúrnövény (szántóföldi és kertészeti)
  • 18 különböző stresszhelyzetre nyújtott megoldás
  • Közel 100 gyakorlati példa a technológiába illesztésre (kezelés oka: növénykondicionálás)

Néhány kiragadott példa a kukorica és napraforgó területéről:

Gyomirtó stressz csemegekukoricában

A csemegekukorica gyomirtása után fitotoxikus tünetek jelentkeztek. A RhizoMagic™ kezelést követő 4 nap elteltével már teljesen regenerálódott az állomány.

Korábban stresszes csemegekukorica (balra) RhizoMagic™ kezelés után 4 nappal (Tiszavasvári, 2023.06.22.)Korábban stresszes csemegekukorica (balra) RhizoMagic™ kezelés után 4 nappal (Tiszavasvári, 2023.06.22.)

Jégkár elleni védelem kukoricában

Az 5-7 leveles kukorica állományt 2023.06.02-án heves jégverés sújtotta. Az ezt követő 2-szeri RhizoMagic™ kezelés eredményeként a növények látványosan regenerálódtak, július közepére már utolérték a jégverést nem kapott állományt.

Technológiába illesztés és aszálystressz elleni védekezés kukoricában

A gyomirtással egymenetben kijuttatott RhizoMagic™ hatására a kukorica állomány utolérte a szomszédos, 7-10 nappal korábban vetett táblákat és azokkal ellentétben az aszálystressz tünetei sem látszottak a növényeken.

Gyomirtóstressz napraforgóban

A gyomirtóstressze napraforgó RhizoMagic kezelés hatására néhány nap alatt kiheverte a stresszt.

Gyomirtóstresszes napraforgó kezelés előtt, majd regenerálódó állomány a RhizoMagic™ kezelés után 3 és 7 nappal (Pókaszepetk, 2022.)Gyomirtóstresszes napraforgó kezelés előtt, majd regenerálódó állomány a RhizoMagic™ kezelés után 3 és 7 nappal (Pókaszepetk, 2022.)

Technológiába illesztés napraforgóban

Látóképen 2021-ben a kétszeri RhizoMagic™ kezelés hatására a napraforgó termésátlaga még az üzemi technológia eredményét is mintegy 20%-kal felülmúlta.

Poszt gyomirtásssal és gombaölő szeres kezeléssel egyidőben kijuttatott 2x2 l/ha RhizoMagic™ hatása napraforgóban (Debrecen-Látókép, 2021)Poszt gyomirtásssal és gombaölő szeres kezeléssel egyidőben kijuttatott 2x2 l/ha RhizoMagic™ hatása napraforgóban (Debrecen-Látókép, 2021)

További információkért és részlekért keresse fel a RhizoMagic™ Online Tudástár weboldalát, ahonnan továbblépve minden termékinformációt megtalál! A készítmény beszerzéséért vegye fel a kapcsolatot kereskedő partnereinkkel!

Takács Attila, Hechta

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. A csapadékhiány miatt a növények csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, így a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett érdemes Amalgerol®-t használni, a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a vízhiánytól szenvedő növények termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogén tartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondícionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megjöveteléig.

A kukorica növekedését érdemes a korai időszakban felgyorsítani, hogy a virágzás még a nyári nagy melegek előtt megtörténjen. Ez kedvez a megtermékenyülésnek és nagyobb termést eredményez. Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak.

Aszály esetén a napraforgó növények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

Körösi-Szabó Gábor, Natur Agro

A növényeknek életük során számos stressztényezővel kell szembenézniük, melyek negatívan befolyásolják növekedésüket, fejlődésüket és terméshozamukat. Rendelkeznek azonban olyan mechanizmusokkal, amelyek segítségével alkalmazkodnak és túlélnek ezekben a stresszkörülményekben.

Az egyik legfontosabb stresszválasz a növényekben a hormonális szabályozás. A fitohormonok, mint például az abscizinsav (ABA), a szalicilsav (SA), az etilén és az auxinek, kulcsszerepet játszanak a stresszválasz szabályozásában. Az ABA például segíti a növényeket az oxidatív stressz elleni védekezésben, míg az etilén részt vesz a sejthalál folyamatában. Emellett a növények számos stresszfehérjét termelnek, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és a stressz hatásainak csökkentéséhez.

A fotoszintetikus folyamatok működése is érzékeny a stressztényezőkre. A stresszhatások csökkenthetik a fotoszintetikus aktivitást, ami a növények terméshozamának csökkenéséhez vezethet. Azonban a növények különböző mechanizmusokkal rendelkeznek a fotoszintézis hatékonyságának növelésére stresszkörülmények között, például a fotoszintetikus pigmentek mennyiségének és összetételének módosításával vagy a fotoszintézis reakcióközpontjainak védelmével.

Az antioxidáns védelmi rendszerek szintén fontosak a stresszválaszban, csakúgy, mint az epigenetikai változások. A stresszhatások megváltoztathatják a növények genetikai kifejeződését, például a metilációs mintázatok vagy a kromatin szerkezet módosításával. Ez lehetővé teszi a növények számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a környezeti változásokhoz és túléljék a stresszkörülményeket.

Összességében a növények stresszbiológiája rendkívül összetett és sokrétű. A növények számos mechanizmussal rendelkeznek a stressztényezőkkel szembeni védekezésre és alkalmazkodásra. Az agronómiai kutatás és a termesztési gyakorlat folyamatos fejlesztése elengedhetetlen annak érdekében, hogy hatékony megoldásokat találjunk a növények stressztényezőkkel szembeni védelmére és a terméshozam maximalizálására.

A mikrobiológiai termékek, növénykondícionálók és mikrobiológiai talajoltók fontos szerepet játszanak a növények stressztűrésének növelésében. Ezek a termékek olyan mikroorganizmusokat, például baktériumokat, gombákat és mikorrhizákat tartalmaznak, amelyek segítenek a növényeknek megküzdeni a különböző stresszhatásokkal. Íme néhány mód, ahogyan ezek a termékek hozzájárulnak a növények stressztűrésének növeléséhez:

  • Tápanyagfelvétel és tápanyaghasznosítás javítása: A mikroorganizmusok segíthetik a növényeket a tápanyagok hatékonyabb felvételében és hasznosításában. Képesek növelni a gyökérzóna felületét és elágazását, ami javítja a tápanyagok felszívódását a talajból. Ezáltal a növények ellenállóbbá válnak a tápanyaghiányhoz kapcsolódó stresszhatásokkal szemben.
  • Betegségellenállóság növelése: A mikrobiológiai termékek és növénykondicionálók tartalmazhatnak olyan mikroorganizmusokat, amelyek serkentik a növények immunrendszerét és segítenek megvédeni őket a kórokozók, például gombák és baktériumok ellen. Ezáltal a növények ellenállóbbá válnak a betegségekkel szembeni stresszhatásokkal szemben.
  • Oxidatív stressz csökkentése: A mikroorganizmusok képesek antioxidáns enzimeket termelni vagy aktiválni, amelyek segítenek a növényeknek az oxidatív stressz elleni védekezésben.
  • Vízgazdálkodás javítása: A mikroorganizmusok hozzájárulhatnak a talaj víztartalmának megőrzéséhez és a víz hasznosításának optimalizálásához.
  • Stresszválaszok szabályozása: A mikroorganizmusok olyan szignálvegyületeket képesek termelni, amelyek stimulálják a növények stresszválaszait. Ezek a szignálvegyületek segíthetik a növényeket a stresszhelyzetek felismerésében és a megfelelő válaszreakciók kiváltásában, például a stresszfehérjék termelésében vagy a fitohormonok szabályozásában.

A Natur Agro mikrobiológiai talajoltói mellett az AÖP-ben szintén támogatott lombkezelő készítményei is segítenek a stressz kezelésében, egyszersmind a terméshozam növelésében. 2023-ban Göncruszkán Natur Powerrel végzett kétszeri lombkezelésünk 0,66 tonnás hektáronkénti terméstöbbletet hozott a kezeletlen kontroll parcellához képest.

AÖP-ben támogatott termékeinkről itt tájékozódhat, kísérleteink adatait megtekintheti ingyenesen letölthető kiadványunkban. Termékeinkkel kapcsolatban keresse a Natur Agro tanácsadóit!

Papp Zoltán, Syngenta

A tavaszi vetésű növény stresszkezelése elsősorban a magas hőmérséklet és a vízhiány okozta kritikus időszak átvészelését, illetve azt ezt követő regenerálódást jelenti. Ezek a stresszhelyzetek lassítják vagy megállítják a növény egészséges fejlődését, csökkentik a termés mennyiségét, rontják a minőséget. Mindenképpen érdemes figyelembe venni a többi veszélyes tényezőt is, készülve a várható bekövetkezésükre és tenni ellenük a megtörténtük előtt vagy után.

 

Kezdjük időrendben. A májusi fagyosszentek idején a növény fejlődése leáll. A növény relatív foszforhiányban szenved, mivel nem képes elegendő mennyiséget felvenni. A levélzet vörösödik, gyökérzete nem fejlődik, amely így a szárazságnak is nehezebben tud ellenállni. Az ekkor elvégzett gyomirtások a már stresszes állományokban komoly fitotoxicitást okozhatnak. Ezt a növekedési hátrányt a növény csak a tenyészidőszak második felére tudja leküzdeni termésveszteséget okozva.

A gyomirtó szerek által okozott károsodás látványos (pl. kontakt hatású szerek által okozott perzselés, HPPD gátló szerek kiváltotta fehéredés vagy klóracetanilidek miatt bekövetkező torzulás), de időnként nem láthatóak (pl. egyes hatóanyagok gátolják a gyökérfejlődést). Ezeket a károsodás bekövetkezte után 5-7 nappal kell kezelni, de nem javasolt a tankkombinációban történő kijuttatás a rezisztencia veszély miatt. Gyakran nem szükséges az előzetes kezelés, csak a fitotoxicitás bekövetkezte esetén érdemes használni ezen készítményeket.

A nyári kultúrák legnagyobb veszélyű stresszhelyzete a forróság és a vízhiány. Ez az egyik legjobban előrejelezhető időjárási tényező. A tüneteket és a következményeket mindenki ismeri. A termésveszteség súlyos tonnákban mérhető, vagy megsemmisülhet az állomány. Elég csak a 2022-es évszázad aszályára emlékezni. Egy ilyen helyzetet sajnos csak komplexen lehet kezelni, de a rövidebb ideig tartó csapadékmentes időszakot hatékonyan lehet kezelni a periódust megelőzően.

A tenyészidőszakban előfordulhatnak még hirtelen bekövetkező stresszhelyzetek. Ilyen a jégverés, szélvihar, defláció vagy eróziós hatás. A kezelés lehetősége a káros hatás bekövetkezte után lehetséges.

A Quantis nevű biostimulátor összetétele miatt kiválóan alkalmas a várható stresszhelyezetek megelőzésére. Nagy arányban tartalmaz széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrokat), számos hasznos aminosavat és fontos tápanyagot. Kiemelendő magas kalcium tartalma, amely a stresszjelzés elindításának folyamatában esszenciális. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, amely a stressztoleranciában játszik jelentős szerepet. 2% aminosav tartalma, ebből 0,4-0,6% szabad aminosav. Magas aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció jellemzi, de tartalmaz még prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns, kelátképző hatásúak és ozmoprotektánsként is működnek. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

A Quantis bármilyen szántóföldi kultúrában kijuttatható 1-2 alkalommal 2,0-3,0 l/ha dózisban. A felhasználás ideje a kultúrnövény korai fejlődésétől a virágzásig terjed, de minden esetben célszerű a stresszhelyzet bekövetkezte előtt 2-3 nappal kijuttatni. Így biztosítható, hogy a növény a leginkább felkészüljön a számára kedvezőtlen időszakokra.  Gombaölő, rovarölő szerrel vagy regulátorral, levéltrágyával, nitrogénmegkötő készítménnyel egymenetben kijuttatható. Gyomirtószerrel, különösen ALS hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítménnyel nem javasoljuk az együttes kijuttatást. A Quantis használata az AÖP programokban 1 pontot ér!

Valovics Attila, UPL

Növénykondícionálókkal a napraforgó különböző fenológiáiban

A hagyományos növényvédelmi kezelések mellett egyre inkább terjednek az optimális tápanyagfelvételt elősegítő növénykondícionáló/biostimulátor kezelések. A napraforgó életében három olyan kritikus időszak található, amikor megfelelően serkenteni tudjuk a növény adott életfolyamatait: az ezekre fejlesztett kondícionáló készítményeinket szeretnénk bemutatni.

1. A kezdeti gyökérfejlődés elősegítésére, kelés után közvetlenül

Kora tavasszal a talajban található csapadék általában elég arra, hogy az elvetett magokat kelésre serkentse, azonban ezután sokszor találkozunk olyan időjárási helyzetekkel, amikor kevesebb csapadék mellett szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyok jellemzőek. Ilyenkor a már kikelt, fiatal növények növekedése lelassul. A korai, 2-8 leveles állapotban történő biostimulátor kezelés segíthet ellensúlyozni ezt, hiszen alkalmazása fejlettebb gyökérrendszer kialakulását eredményezi. Emellett javul a napraforgó vízháztartása és erősödik a szervetlen tápelemek felvétele a talajból (növekszik a gyökérrendszerben elraktározott tápanyagok mennyisége), melynek következtében a kezelt kultúrák kondíciója és a környezeti hatások (pl. szárazság, fagy) által kiváltott stressz-toleranciája lényegesen jobb lesz.

A UPL erre a célra az algaalapú növénykondícionálóit/biostimulátorait javasolja, amelyek működésének sarokköve az Ascophyllum nodosum tengeri algából előállított GA142 algakivonat és a benne található biológiailag aktív hatóanyagok által kiváltott fizio-aktivátor hatás. Két ilyen termék található a palettánkon. A Tonivit-ben található foszfor és kálium tápanyagok miatt elsősorban a gyökér/levél tömegarány 7-11 %-os növekedését tudjuk előidézni: a nagyobb és mélyebb gyökérzet előnyei aztán leginkább a hosszabb nyári szárazságok alkalmával segítik át a növényt a kritikus időszakokon. Kijuttatását 1,0 l/ha dózisban javasoljuk.

2. A nagyobb tányérátmérő, kaszatszám, kiteltség elősegítésére, virágzás előtt

Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott biostimulátor a terméskötődésre gyakorolt hatásával pozitívan befolyásolja a tányér méretét, a tányéronkénti kaszatszám alakulását. A tápanyagfelvételre gyakorolt hatása pedig az ezermagtömeg növekedését eredményezheti. Ekkor a Multoleo kijuttatását javasoljuk. Az algaszűrletben lévő hatóanyagok önmagukban is elősegítik a jobb termékenyülést, amire a termékben található bór szintén rásegít. A Multoleo hatással van a kultúrnövény ásványianyag-felvételére is: a nitrogén és kén mellett jelentősen nő a fent említett bór felvétele is. A napraforgó bórigényes növény, különösen a virágzás-terméskötődés időszakában érzékeny az esetleges hiányára. Amennyiben nem áll elegendő mennyiségben a növény rendelkezésére, nő a léha kaszatok aránya, valamint az olajtartalom is alacsonyabb marad. Kijuttatását 2,0 l/ha dózisban javasoljuk.

A Tonivit és a Multoleo további előnye, hogy az AÖP szántó művelési ágán belül használatukkal 1 plusz pontot lehet szerezni.

3. A gyomirtó szerek fitotoxikus hatásának és egyéb stresszjelenségek csökkentése

A termésmennyiséget leginkább befolyásoló tényező a gyomkonkurencia kikapcsolásának sikeressége. Azonban a herbicidek alkalmazása veszélyt is rejt magában, hiszen fitotoxikus tünetek jelenhetnek meg a kultúrnövényen. Ennek ellensúlyozására ajánljuk egy másik biostimulátorunkat, az Atonikot. Hatására a kezelt növények génműködése nagy mértékben felerősödik. Ez elsősorban a stresszenzimek és -hormonok erőteljesebb termelődésében mérhető, ezáltal ellenállóbbá válnak növényeink a stresszhatásokkal szemben. Ezen kívül a készítmény elősegíti a generatív részek fejlődését is. A növényi sejtmembrán áteresztőképességének megváltoztatásával a sejtplazma áramlása felgyorsul, ami maga után vonja az előállított tápanyagok, enzimek intenzívebb szállítódását, így egyes sejtfunkciók (fotoszintézis, légzés, sejt tápanyagfelvétele) intenzívebbé válását. Kijuttatását 0,5-1,0 l/ha dózisban javasoljuk, bór tartalmú levéltrágyával (pl. Borotek) egy menetben.

UPL logo

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?