Mi legyen az élelmiszer címéken?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek címkéjének jól olvashatónak, egyértelműnek kell lennie. Nem csak az összetevőkről kell tájékoztatniuk a fogyasztót, de a termékben található, az egészségre potenciálisan veszélyt jelentő anyagokról is. Többek között ezekről a javaslatokról szavazott az EP illetékes szakbizottsága kedden.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Fogyasztói szempontból a legfontosabbak közé tartozik, hogy az élelmiszerek címkéinek könnyen olvashatónak kell lenniük. Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy az élelmiszer tartalmaz-e allergén összetevőt. A gyártóknak a feldolgozatlan hústermékek, szárnyas és hal esetén fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját.

Tájékoztatni kell a fogyasztókat a hús- és tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök származási helyéről is. A Parlament támogatná azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson. A tagállamok képviselőit tömörítő Tanács ellenzi ezt. Csakúgy, mint azt, hogy az információt kötelezően a csomagolás elülső oldalán kelljen feltüntetni - tájékoztat az EUvonal.hu

A Parlament javaslata szerint a csomagolás hátoldalán viszont kötelezően szerepeltetni kell a termék zsír-, cukor- és sótartalmát, tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy mennyi telített zsírsavat tartalmaz a termék, vannak-e benne mesterséges zsírsavak, és mekkora a szénhidráttartalma. Ezalól csak az azonnali fogyasztásra szánt áruk, a szezonális áruk, az alkoholos italok és a kézzel készített termékek mentesülnének. Egyértelművé kellene tenni azt is, ha csupán élelmiszer-utánzatról van szó. Előfordul ugyanis, hogy az áruház polcain nem igazi sajt, hanem növényi zsiradékból előállított sajt található, ez viszont a fogyasztó számára ránézésre nem egyértelmű.

Az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal május 10-én kezdődnek a háromoldalú egyeztetések, a plenáris pedig júliusban szavazhat második olvasatban a jelentésről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?