ÁNTSZ: Egészségesebb közétkeztetésre van szükség

agrarszektor.hu
Az ÁNTSZ az egészségesebb közétkeztetésért lobbizik, mondván, a legtöbb esetben az óvodai és az iskolai étkezetés sem felel meg (minőségét és mennyiségét tekintetében sem) az elvárt, egészséges táplálkozást támogató irányelveknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egészségügyi, szociális és gyermekintézmények kötelessége lenne az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani, ennek érdekében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját kutatásaira támaszkodva kidolgozott egy, a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.

Mint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye hangsúlyozza, A közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata nem csökkenthető. A napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudja biztosítani, az ételek sótartalma túlzottan nagy, és túl magas zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket használnak az ételek elkészítéséhez.

Az ajánlás szerint csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát irritáló étel a 14 év alatti korcsoport részére nem adható. Az egész napos étkeztetés során biztosítani kell fél liter tejet, illetve kalciumtartalmú tejterméket, négy adag gyümölcsöt, zöldséget, ebből legalább 1 adagot nyers formában, továbbá három adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből legalább egynek teljes őrlésűnek kell lennie. Az ajánlás korlátozza a felhasználható olaj, zsír, tejszín, cukor és só mennyiségétis. Kiköti, hogy folyadékpótlásra víz, ásványvíz illetve az előírásoknak megfelelő tea adható, cukrozott üdítő nem.

Az egy főre jutó átlagos élelmezési norma összege az egész napos ellátás esetén a 2008-as iskolai menzafelmérés szerint 100 és 770 Ft között, míg az ebéd 121 és 610 Ft között ingadozott, óvodákban pedig 131 és 555 Ft közöttí - írja a medicalonline.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13