Uniós nyilvántartásba került a Pozsonyi kifli

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság bejegyezte a hagyományos különleges termékek uniós nyilvántartásába a Pozsonyi kiflit (Bratislavský ro¾ok/Pressburger Kipfel).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bejegyzés Magyarország számára azt jelenti, hogy a hatályba lépés napjától (augusztus 30.) a magyar cukrászok és pékek is használhatják Pozsonyi kifli termékeiken az EU-s szimbólumot és a "hagyományos különleges termék" megjelölést akkor, ha az elfogadott termékleírásnak megfelelően készítik el a süteményt.

Az uniós oltalmat a Szlovákiai Pék és Cukrász Vállalkozói Szövetség kezdeményezte, az eljárásban Magyarország a Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete bevonásával folyamatosan egyeztette a pozsonyi kifli receptjét és az előállítás módját a szlovák féllel. A termékleírás a http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html weboldalról letölthető.

A nyilvántartásba olyan termékek kerülhetnek be, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosnak számítanak, és nem köthetők egyetlen földrajzi területhez. Ezek a termékek - ellentétben a földrajzi árujelző-oltalmat élvező termékekkel - az Európai Unió bármely tagállamában előállíthatók, de csak a Bizottság által elfogadott termékleírásban meghatározott hagyományos alapanyagokból, illetve eljárással.

Ahhoz, hogy egy termék megkapja a hagyományos különleges termék besorolást, olyan egyedi tulajdonsággal kell rendelkeznie, amely egyértelműen megkülönbözteti más hasonló élelmiszerektől. A terméknek emellett hagyományosnak is kell lennie, vagyis bizonyítottan legalább egy nemzedék óta (25 év) jelen kell lennie a tagállamok piacán és tradicionális alapanyagból, vagy hagyományos összetételben, feldolgozással kell készülnie.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?