Nincs ok pánikra - Emberre nem veszélyes a sertéskór

agrarszektor.hu
A beteg állatok húsát is elfogyaszthatjuk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A sertések PRRS-mentesítése nem okoz kárt sem az országnak, sem az állattartóknak, a fertőzöttség a nagyobb telepeken is csak 10 százalékos, a fertőzött állatokat pedig a vágóhidakon szokásos körülmények között vágják le, nem kényszervágáson.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos az MTI-nek hangsúlyozta: bár a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) jelentős gazdasági károkat okoz, a fertőzött állatok húsa nem veszélyes, emberi fogyasztásra alkalmas.

A nagy létszámú sertéstelepek PRRS-fertőzöttsége 10 százalékos, szemben a sajtóban megjelent 30-50 százalékos mértékkel. A kis létszámú állományoknál - a magángazdaságokban - a fertőzöttség ennél alacsonyabb, 3-5 százalékot tesz ki.

Kardeván Endre azt is kiemelte, hogy abban a hét magyarországi megyében, ahol elkezdődött a sertésállomány PRRS-mentesítése a fertőzöttség még alacsonyabb, ezrelékekben mérhető. Egy-egy megyében ugyanis csak egy vagy kettő nagy létszámú sertéstelep található. A mentesítést így gyorsan el lehet végezni.

A mentesítési folyamat miatt kár nem éri az ágazatot, sőt a sertéstartóknak inkább haszna származik abból. A PRRS-mentesítésen átesett telep ugyanis eléri a négyes mentességi szintet, amellyel a telep sertésállománya felértékelődik, és jobb piaci pozícióból lehet az állatokat értékesíteni.

Az országos főállatorvos beszámolt arról is, hogy a mentes telepekről kívánják a vágóhídra került állatokat pótolni a mentesítésbe bevont telepeken. A fertőzött állatokat vágóhidakon szokásos körülmények között vágják le, tehát nem leölés vagy kényszervágás történik.

A betegséget elsőként az Amerikai Egyesült Államokban állapították meg 1987-ben. Európában először Németországban is Hollandiában jelent meg 3 évvel később.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek korábban elmondta, hogy a PRRS egy olyan vírusos megbetegedés, amely kocákban elsősorban reprodukciós zavarokat, fiatal sertésekben pedig légzőszervi tüneteket idéz elő. Csak a házisertéseket és vaddisznókat fertőzi meg a vírus, az emberre veszélytelen.

A betegség kártétele jelenős, a gazdasági károk közé tartozik, hogy a beteg állatok több takarmányt fogyasztanak, és csökken a választott malacok száma is, drágul a tenyésztés.

A hét megyére: Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, továbbá Vas, Zala és Somogy megye - kiterjedő PRRS-mentesítési projekt célkitűzése az, hogy még az idén lecseréljék az összes állatállományt, és ezek a megyék fertőzésmentesek legyenek, így akár 2015-ben a PRRS-től mentessé lehet azokat nyilvánítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?