Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!
Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!
Hal jellegű marhahúst állítottak elő kínai kutatók a közelmúltban. A napokban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint első alkalommal sikerült olyan szarvasmarhát tenyészteni, amelynek a húsa legalább akkora mennyiségben tartalmazza az egészséges omega-3 és 6 zsírsavakat, mint azt korábban a halaknál tapasztalták - írja a sciencedaily.com.
A kutatók az úgynevezett Luxi Yellow kínai szarvasmarha embriójához egy fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és 6 zsírsavak előállításával hozható összefüggésbe. A felfedezés azért jelentős, mert a gén hozzáadásával a vizsgált marhák húsában ötszörösére nőtt az egészséges zsírsavak aránya, amelyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és az elhízással szemben is.
A kutatáshoz az ötletet az adta, hogy egyes kutatók úgy növelték meg a tenyésztett halak omega-3 és 6 mennyiségét, hogy növényi eredetű zsírsavakat kevertek a hallisztbe, amit végül megetettek a halakkal. A mostani kísérlet azonban egyértelművé tette, hogy ezzel a beavatkozással takarmányok és tápok nélkül, közvetlenül a tenyésztett állatokban is meg lehet emelni az egészséges zsírsavak szintjét.
A vizsgálatban tizennégy szarvasmarha embrióba ültették be a gént, ebből tizenegy állat néhány hónappal később elpusztult. A szakemberek szerint ezért további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő génkombinációt, amellyel hosszú távon biztosíthatják az emelt omega-3 és 6 szintet.




 
				



 
		