Ilyen se volt még! - Ez a marhahús olyan, mint a hal

agrarszektor.hu
Olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki Kínában, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik. Egy kínai szarvasmarhafajta embrióihoz fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és omega-6 zsírsavak előállításában vesz részt. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy új tudományos módszerekkel sikerült egészségesebb marhahúst előállítani.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Hal jellegű marhahúst állítottak elő kínai kutatók a közelmúltban. A napokban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint első alkalommal sikerült olyan szarvasmarhát tenyészteni, amelynek a húsa legalább akkora mennyiségben tartalmazza az egészséges omega-3 és 6 zsírsavakat, mint azt korábban a halaknál tapasztalták - írja a sciencedaily.com.

A kutatók az úgynevezett Luxi Yellow kínai szarvasmarha embriójához egy fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és 6 zsírsavak előállításával hozható összefüggésbe. A felfedezés azért jelentős, mert a gén hozzáadásával a vizsgált marhák húsában ötszörösére nőtt az egészséges zsírsavak aránya, amelyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és az elhízással szemben is.

Ezért egészségesebb az omage-3 és az omega-6
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak olyan, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális tápanyagok. Védelmet nyújtanak a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, csökkentik a kóros véralvadást, gyulladáscsökkentő hatásuk van, javítják az immunrendszer működését. A tengeri halak jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, de a növényi olajokban (az olíva-, a szója-, a repceolajban), a dióban, a mogyoróban és a hüvelyesekben is megtalálhatók. Az omega-6 zsírsavakat az olajos magvak (a dió, a mogyoró) és a növényi olajok (például a lenmag) tartalmazzák.

A kutatáshoz az ötletet az adta, hogy egyes kutatók úgy növelték meg a tenyésztett halak omega-3 és 6 mennyiségét, hogy növényi eredetű zsírsavakat kevertek a hallisztbe, amit végül megetettek a halakkal. A mostani kísérlet azonban egyértelművé tette, hogy ezzel a beavatkozással takarmányok és tápok nélkül, közvetlenül a tenyésztett állatokban is meg lehet emelni az egészséges zsírsavak szintjét.

A vizsgálatban tizennégy szarvasmarha embrióba ültették be a gént, ebből tizenegy állat néhány hónappal később elpusztult. A szakemberek szerint ezért további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő génkombinációt, amellyel hosszú távon biztosíthatják az emelt omega-3 és 6 szintet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?