Csak nyolc kilométerre volt a határtól a pestises vaddisznó

agrarszektor.hu
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban kilőtt vaddisznóból. A fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre lőtték ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Újabb sertéspestises vaddisznóra bukkantak Ukrajnában - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állatot Rafajnaújfalu közelében, a magyar határtól nyolc kilométerre lőtték ki.

Az ASP a szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában összesen négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget. Nálunk ugyanakkor a kórokozót a vizsgálatok még nem mutatták ki.

Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Ukrajna területéről ezért húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni. A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy olyan húsmintából, amelyet a záhonyi határállomáson koboztak el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03