Alattomosan károsít az almozás

agrarszektor.hu
A mélyalmos brojlercsirke-nevelés során több alkalommal is nagyobb mértékű porszennyezésnek vagyunk kitéve. Különösen almozáskor és a madarak leadásakor, de tulajdonképpen mindig, amikor az állatok közé lépünk, és felkavarodik a levegő.

A belélegzett por egy része szerves, más része szervetlen. Általában 70-90% közé tehető a szerves rész, ami tehát biológiailag aktív és szervezetünk védekező rendszerét próbára teszi. Ezek lehetnek megszáradt ürülékszemcsék, toll, rovarmaradvány, bőrszöveti sejtek, virágpor, mikroszkopikus méretű gombák, penész, baktériumok és vírusok. A baktériumok által termelt toxinok allergiás reakciót válthatnak ki, hatásukat azonnal vagy később fejtik ki. Leggyakrabban a következő tünetekkel számolhatunk: orrfolyás, szemirritáció, fejfájás, allergia, asztma, hörghurut.

 

A szellőzés során az épületbe beszívott levegő többek között tartalmazhat üvegszálat, betont, földből származó nem szerves részecskéket. Méretüket tekintve a finom szemcsék a veszélyesek, hiszen hosszú ideig képesek a levegőben lebegni, mig a por viszonylag gyorsan visszaesik az aljzatra.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Minél kisebb a porszemcse mérete, annál mélyebbre hatol a tüdőnkben:

<100 µm a légcsőbe kerül
<30 µm a tüdőbe jut
<10 µm a léghólyagocskáig eljut

A nevelés során levegőbe jutó ammónia is a léghólyagokban köt ki, és szintén veszélyezteti az egészségünket. Nagy mennyiségben való belégzése égési sérüléseket is okozhat a légzőrendszerben. Legsúlyosabb eseteket tekintve a véráramba bekerülő részecskék szív- és érrendszeri, illetve rákos megbetegedéseket is előidézhetnek.

Hogyan védekezzünk a por belélegzése ellen?
1. Ne zúzzuk össze az almot az épületen belül
2. Gépesítsük az alom kezelését
3. Használjunk portalanított almot
4. Viseljünk maszkot minden beavatkozásnál

(Forrás: La France Agricole 2018. február 09.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?