Kapjon tejpiaci támogatást is a legelő juh!

agrarszektor.hu
Erdős Norbert fideszes EP-képviselő sikere is, hogy Brüsszelben a juh-kecske ágazat előtt álló kihívásokról szóló jelentésbe sikerült belefoglaltatni szinte minden magyar javaslatot. Az egyik fő eredmény, hogy a tejágazati csomag pénzügyi támogatását a juh- és kecsketejre is kiterjesztik, de fontos lépés lehet az állandó gyepeken megkövetelt 0,2 állategység legeltetése is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Erdős Norbert szerint a legfőbb siker, hogy a Parlament felkéri a tagállamokat, hogy a tejágazati csomag pénzügyi támogatását mostantól a juh- és kecsketejre is terjesszék ki. A fideszes politikus örömét fejezte ki, hogy a jelentés elismeri a juh- és kecske ágazatot segítő, termeléshez kötött támogatásokat is. Fontos fejlemény az is, hogy az agrár-környezetvédelmi támogatásban részesülő gyepeken megkövetelnék az állatok legeltetését, hiszen ezeket az ökoszisztémákat éppen a kérődzők alakították ki és tarthatják fenn - érvelt a politikus.

 

Úgy látja, az EU jövőbeni agrárpolitikájában el kellene érni, hogy csak azon állattenyésztő kaphasson közvetlen támogatást, aki az adott állandó legelőn hektáronként legalább 0,2 állategység kérődzőt tart. Ma a gyepek tisztán kaszálással is hasznosíthatók. Erdős Norbert szerint azonban el kell kerülni, hogy egy állattartó gazda akkor is megkapja az uniós támogatást, ha csak az évenkénti kötelező kaszálását végzi el.

Szintén tekintettel kell lenni az EU és a harmadik országok közötti szabadkereskedelmi megállapodások egyes közvetett hatásaira. "A jelentés kiemeli azt a tényt, hogy az Európai Unióban a bárányokat 6 vagy 9 hónapos korban hozzák általában forgalomba, míg Ausztráliában és Új-Zélandon 12 hónapos korig bárány a juh. Ezek az országok jelenleg az EU legnagyobb juhhús-beszállítói, és Brüsszel hamarosan szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezd velük" - emlékeztetett Erdős Norbert. Biztosítani kell, hogy az unió belső piacán az importált ausztrál és új-zélandi bárányhúst ne lehessen kedvezőbb feltételekkel értékesíteni, mint az unió területén belül előállított, például magyar bárányhúst.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03