2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Miattunk tartanak éjszakai műszakot az állatok

agrarszektor.hu
Minden földrészen azonos a tendencia. Egyes fajoknak még kedvez is az éjszakai életmódra váltás, míg mások éppen emiatt kerülnek bajba. Egy átfogó kutatás az emlősök új stratégiáját elemezte.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

“Megdöbbentett mindet, mennyire általános érvényű jelenségről van szó. Afrika szavannáitól kezdve Európa erdejein át Ázsiáig mindenütt egyre több emlősállat vált át éjszakai életmódra, csakhogy elkerülhesse az embert" - magyaráz Kaitlyn Gaynor, a Kaliforniai Egyetem ökológus PhD hallgatója, aki kutatásában 76 tudományos publikációt tekintett át, melyben 62 emlős faj viselkedését írták le 6 kontinensen. A felmérésekben mozgásérzékelő kamerákkal, műholdfelvételekkel, nyomkövetőkkel figyelték az állatok aktivitását. Megfigyelték azt is, hányszor és milyen módon kerültek kapcsolatba az emberekkel, akár a vadászatnak, a turizmusnak, az építkezéseknek vagy a mezőgazdaságnak köszönhetően.

Azokkal az emlősökkel összevetve, amelyek nincsenek kitéve emberi zavarásnak, és ébrenléti idejüket fele-fele arányban osztják meg az éjszaka és a nappal között, az erősen zavart környezetben élő állatok 36 százalékkal több időt töltenek ébren éjszaka, azaz idejüket 32:68 arányban az éjjelnek szentelik. Ez a trend független volt attól, hogy a zavarás milyen jellegű: a túrázókra ugyanúgy műszakváltással reagáltak az állatok, mint a vadászok jelenlétére. Gaynor rámutatott: az emlősök maguk is részint predátorok, illetve prédák, és miközben éjszakai életmódra váltanak, egymásra is hatnak. "Amikor a prérifarkas éjjeli vadásszá vált, a mókus kikerült a zsákmányállatai köréből. Most viszont, hogy a mókus megpróbálja elkerülni az embert, és egyre aktívabb éjjel, szabályosan a  prérifarkas szájába fut" - mond egy példát a kutató.

A táplálékláncban tehát fokozatos átrendeződések történnek amiatt, hogy az állatok ugyanabban a térben, de más időben vannak jelen, mint korábban. Ugyanakkor örvendetes is ez az alkalmazkodó képesség, hiszen az emberiség létszámnövekedésével az állatoknak egyre kevesebb a lehetőségük térben elkülönülni tőlünk. Egytelen járható út a számukra, ha más időzónába helyezik át a tevékenységüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31