Kiheverte a madárinfluenzát a lúdágazat

agrarszektor.hu
Exportorientált a magyar lúdágazat, libamájkivitelben például világelsők vagyunk. A liba tolla és húsa is fontos árucikk. A tavalyi madárinfluenza után idén növekedést mutat az állománylétszám. Egy hullámvölgy ismét mögöttünk van.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lúdágazat teljesítménye 2017-ben a madárinfluenza következtében mintegy 20 százalékkal maradt el a korábbi évhez képest. Ugyanakkor az idei első féléves exportteljesítménye növekedés mutat.

A lúdállomány létszáma 3,3 millió, amely 18 százalékkal magasabb a tavalyi szinthez képest

- közölte az MTI-vel Farkas Sándor miniszterhelyettes és parlamanti államtitkára Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján, amelyet a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében hétvégén tartottak meg. Az ágazattal kapcsolatban elmondta, hogy hogy az évi 1800 tonna mennyiségű libamájexporttal világelső Magyarország. A baromfiágazat egészét tekintve úgy nyilatkozott, hogy sok válságot megélt a szektor, de lehet, hogy ismét nehézségek előtt áll, mivel  2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások. Ennek mértékét 10-12 százalék körülire lehet tenni, de az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be. A madárinfluenza következtében a baromfiágazatban az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, és azt sem lehet garantálni, hogy ne következzen be ismét hasonló járvány - mondta Farkas Sándor.


Ma a baromfiágazat ismételten felfelé ívelő pályán van. A szektor a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény, és remélhetőleg a jövőben is így marad.

Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százalékát jelenti.

Beszédesek azok a számsorok is, amelyek szerint a hazai hústermelés 52 százalékát a baromfiágazat adja, míg baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot. Az ágazatban mintegy 60 ezer ember talál megélhetést.

(Forrás : MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?