Menjünk, nézzünk hóbaglyot!

agrarszektor.hu
A csehországi Ostravából érkezett Bella nevű hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadasparkba állománya. A ritkaságnak számító állatot már a közönség is megtekintheti - tette közzé az MTI. A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a Budakeszi Vadaspark fő feladatának elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a magyarországi állatkertekben ritkán látható különleges fajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaságnak számít most az egyéves Bella is - közölte a park az MTI-vel.

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, ezért Magyarországon igen ritka vendégnek számítanak. A Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány kóborló példányt megfigyelni, amikor a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot. A vadaspark új lakója egyedül érkezett, ám a tervek szerint a tojónak nemsokára egy hím társa is akad majd. A vadaspark gondozói bíznak benne, hogy a hóbagolypár később fiókákkal is megörvendezteti majd a park közönségét.

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet. A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstényeké a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, akár tíz évet is elélhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03