Így működik az úszó tehénistálló a rotterdami kikötőben (videó)

agrarszektor.hu
Rotterdam város szerves hulladéka adja az úszó farm takarmánybázisát, az eső biztosítja a szükséges vízmennyiséget, a nap és a szél energiája pedig az áramot. A munkát robotok végzik. A trágyát uszályra rakják és a földekre szállítják. Ez a világ első úszó farmja, amelyik minimális emisszióval működik. Nem volt olcsó felépíteni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Hollandia igencsak szűköldik földben, ezért az itt élők minden lehetőséget megragadnak a helytakarékos termelési módszerek megvalósítására. Ezek közé tartozik a Courge cég pilot projektje is, a rotterdami kikötőben a vízre épített "Floating Farm" (Úszó farm), amely 32 fejőstehén befogadására és az általuk termelt tej feldolgozására alkalmas.

Az úszó farmon takarmányozó, fejő és takarító robotok dolgoznak, amelyek zömében automatizálják a tartástechnológiát. Az istállószellőzést és a világítást is szenzorok vezérlik. Az úszó istálló és tejfeldolgozó energiaellátását zömében a farm mellet lebegő napelemek biztosítják, illetve az ugyancsak a tengerre telepített, közeli szélturbinák áramával egészítik ki. A trágyát sűrített levegővel mozgatják és uszályra gyűjtik, majd a termőföldekre szállítják. A felhasználat víz nagy része összegyűjtött és tisztított esővízből származik.

A tehenek takarmányszükségletének 80%-a Rotterdam városából származik. Felhasználják a sport- és golfpályák nyírásából származó füvet, a sörgyárakból kikerülő sörtörkölyt, a burgonya-feldolgozókból kikerülő szerves hulladékot és a helyi háztartásokból szelektíven gyűjtött, takarmányozásra felhasználható biomasszát. A tehenek idén tavasszal érkeztek meg a fedélzetre, amiről ebben a cikkünkben tudósítottunk.

A projekt környezet- és állatbarát, alacsony emissziójú farmot hozott létre. Az úszó tehénistálló privátberuházásként épült fel, a Holland Innovatív Szarvasmarha Szektor szakmai támogatásával. A bekerülési költsége 2,7 millió euró volt, tehenként 84.375 eurót áldoztak rá. Forintban ez több mint 27 millió forintot jelent egyetlen állatra vetítve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02