Életbe lépett az uniós rendelet: mostantól kevesebb rezet kaphat a malac

agrarszektor.hu
Augusztus 13-tól be kell tartani azt az uniós jogszabályt, amelyik maximalizálja a réztartalmat a malactápokban. A döntés nem egyik napról a másikra született, 16 éve készülnek rá. A sertéstartók aggódnak, mert a réz fontos volt ahhoz, hogy megelőzzék a malackorban halálos veszélyt jelentő hasmenést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A réz a sertések számára egy eszenciális mikroelem. Enzimek alkotórésze, fontos szerepet játszik az idegműködésben, az immunrendszerben és a keringésben. Részt vesz a csontozat építésében és antibakteriáis hatást fejt ki a bélrendszerben. Az állattartók különösen ez utóbbi hatását tartják sokra. Éppen ezért hosszú éveken át megszokott gyakorlat volt a malactápok "rezezése".  Takarmánykilogrammonként legalább 150 mg rezet  adagolva a mikroelem előnyös hatásai egyértelműen lemérhetőek a termelésben - írja a topagrar.com.

Ám ha túl sok van belőle a tápban, az sem jó, hiszen az ürülékkel egy része távozik, majd a szántóföldre kerül, ahol  felhalmozódik a talajban. Ezért az EU már 2004-től korlátozta a takarmányok maximális réztartartalmát. 2019 augusztus 13-ától pedig még szigorúbb előírások léptek életbe. A magyar nyelvű végrehajtási rendelet itt olvasható.

Szopós malackortól a választás utáni 4. hétig mostantól a korábbi 170 mg-os mennyiség helyett legfeljebb 150 mg rezet tartalmazhat a táp. A 8. élethétig tovább csökkentendő a mennyiség 100 mg-ra.

A hízókorban adható takarmánykilogrammokénti 25 mg réz nem változott. A termelőket természtesen az aggasztja, hogy malackorban, amikor az immunrendszert és a bélegészséget minden eszközzel támogatni kell, csökkenni fog az állatok védelme. A takarmánygyártók azonban már készültek az új szabályozásra, ezért olyan formulázási technikákat dolgoztak ki, amelykekkel a kevesebb réz is hatékonyan érvényesülhet a malac szervezetében, ilyen például a metionin-hidroxi-analóg rézkelát.

A szerves kötésű réz és a réz-klorid továbbra is engedélyezett, de tudni kell, hogy ezek mind drágább megoldások, mint az eddig használt réz-szulfát volt, tehát a takarmány egy picit drágulni fog"

- mondja Az UBM csoport sertés szaktanácsadója, Bessenyi István az agrárszektor.hu-nak. Azokban a tápokban, amelyeket a cég Belgiumból vásárol, csak két hete változott meg a réz mennyisége.

A takarmányozás során arra is ügyelni kell, hogy a malacok ne kapjanak túlságosan sok kalciumot, mivel ez a réz antagonistájaként működik a szervezetben, olyan rézkomplexek keletkeznek, amelyeket a sertés ezután képtelen hasznosítani. Ez különösen a csökkentett táplálóanyag-tartalmú (kisebb N és P mennyiség) takarmányokban fontos, mivel a kalium és a foszfor segíti egymás működését.

A vásárolt tápok összetéltele tehát mindenképpen megváltozott, érdemes kikérni a takarmányozási szaktanácsadó véleményét, hogyan kell alkalmazkodni ehhez a helyzethez, kell-e valamit változtatni a telepen ahhoz, hogy a malacok fejlődése ne sérüljön. Bessenyei István úgy véli, mostantóltöbb odafigyelést igényel a betegségek megelőzése. Jobb állategészségügyi felkészítést és alaposabb fertőtlenítést ajánl a fialás előtt. Gondosabban kell megválasztani magát a fertőtlenítő szert is. Még jobban kell ügyelni a takarmányalapanyagok tárolására, hogy azok egészségesek maradjanak.

Nem kell megijedni, voltak ettől már nagyobb kihívások is a sertéstartásban. De a tisztaságra és az egészséges takarmányra a korábbiaknál is jobban kell figyelni"

 - tanácsolja Bessenyei István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?