Nagy megkönnyebbülés a hímnemű csirkéknek: a bezúzás többé nem opció

Nagy megkönnyebbülés a hímnemű csirkéknek: a bezúzás többé nem opció

agrarszektor.hu
A francia mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume bejelentette, hogy 2021-től be fogják tiltani Franciaországban a hímnemű csirkék megsemmisítését. Emellett tilos lesz a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálása is. Az állatjóléti csoportok óvatosan üdvözölték a két bejelentést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Évente több milliárd hímnemű csirkét pusztítanak el világszerte 24 órával a tojásból való kikelésük okán, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy kisebb gazdasági hasznot hajtanak, mivel nem raknak tojást, valamint kevésbé húsosak, mint a nőstények. Franciaország mellett Németország is bejelentette, hogy jövő évtől kezdve tilos lesz a hímnemű csirkék elgázosítása vagy bezúzása, írta meg az Euronews. 2016 óta a két ország 4 millió eurót költött egy olyan módszer kifejlesztésére, amivel még kikelés előtt, a tojásban meg lehet állapítani a csirkék nemét. Didier Guillaume elmondta, hogy Franciaország és Németország további 300 ezer eurót szán egyéb módszerek tesztelésére. A két ország évente mintegy 90 millió állat ilyetén elpusztításáért volt felelős. Hasonló tiltást jelentett be Svájc is 2020. január 1-jén.

Franciaország ugyancsak betiltotta a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálását. Az Európai Unióban ugyanis a hímnemű malacok 80%-át kiherélik, hogy a húsuk főzés közben ne árasszon átható disznószagot, valamint hogy az állat agresszivitását csökkentsék. A Compassion in World Farming (CiWF) nevű állatjóléti csoportok haladásnak nevezte ezt a bejelentést, bár megjegyezték, hogy az igazi előrelépés az lett volna, ha Franciaország ezt a gyakorlatot is teljesen betiltja. Németország 2019 májusában, a fogyasztók tömeges tiltakozása miatt döntött úgy, hogy 2021-től betiltja a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálását.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?