Itt az igazság: antibiotikumok helyett már inkább ezt választják az állattartók

agrarszektor.hu
Az Európai Unió 2006-ban betiltotta a hozamfokozó antibiotikumok használatát. Ennek, és az egyre inkább népszerűvé váló antibiotikum-mentes tartásnak köszönhetően egyre inkább teret nyernek a hozamfokozók. De hogyan működnek ezek, mely területekre fejtik ki a hatásaikat? Erről beszélt Zsoldos István, a Hajduvet Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2020 konferencián.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Zsoldos István a Portfolio Agrárium 2020 konferencián tartott előadásában külön kiemelte a hozamfokozók állattenyésztésre gyakorolt pozitív hatásait. Ezek közé tartozik a jótékony bélflóra mennyiségének növekedése, a patogén kórokozók számának csökkenése, a bakteriális toxinok mennyiségének csökkenése, az alacsonyabb ammóniatermelés és az egészségesebbé váló állatállományok. Bélegészség - fél egészség, mondta Zsoldos István, aki kifejtette, hogy az emésztőcsatorna a legnagyobb szervrendszer, ezért az emésztés felszívódásának javítása egyben az immunrendszer javulásával is jár.

Az Európai Unió 2006-ban betiltotta a hozamfokozó antibiotikumok használatát. Ennek köszönhetően egyre nő az új típusú, alternatív hozamfokozók szerepe és népszerűsége, míg az antibiotikumok lassan, de biztosan elkezdtek visszaszorulni. Ezek a hozamfokozók fajtájukat tekintve lehetnek prebiotikumok, szerves savak, növényi hatóanyagok, probiotikumok és szimbiotikumok. Zsoldos István ezután ismertette az egyes hozamfokozókat, hogy a szervezet mely részére fejtik ki hatásukat, és hogyan segítenek az állatnak a kórokozók elleni védekezésben.

Zsoldos István

A prebiotikumok például szelektíven segítik elő a kedvező bélflóra növekedését, ezáltal növelik a gazdaszervezet egészségi állapotát és stimulálják az immunrendszert. Mindemellett a patogén kórokozók elszaporodását is gátolják, és nagy részüket, akár csak a toxinokat is megkötik. A szerves savak ezzel ellentétben a jótékony mikroflóra elszaporodását segítik elő, szelektíven gátolják a patogén kórokozókat, és csökkentik a gyomortartalom pH-értékét. Ezek a természetes savanyítók étvágyjavítóként is működnek, falánkság és túlzabálás esetén meggátolják azt, hogy a táplálék a gyomorban romoljon meg - emelte ki a szakember. 

A növényi hatóanyagok természetes antibakteriális és étvágyjavító hatással rendelkeznek, viszont csak takarmányba keverhető formában léteznek. Zsoldos István az oregano timol nevű hatóanyagát említette külön, valamint a karvakrol és az eugenol hatóanyagokat. A probiotikumok élő mikroorganizmusok a bélcsatornába juttatva, amelyek segítik a hasznos bélflóra kialakulását, valamint kompetitív gátlás révén gyengítik a patogén baktériumokat. A hozamfokozók utolsó csoportját a szimbiotikumok alkotják, amelyek egymás hatását erősítő pre- és probiotikumok - tette hozzá az ügyvezető. 

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?