Óriási felfedezés: nagyon durva dolog derült ki a hangyákról

Óriási felfedezés: nagyon durva dolog derült ki a hangyákról

agrarszektor.hu
A hangyák, bár ezt sokan nem tudják róluk, szintén a virágokat beporzó rovarok sorát erősítik. Csak épp van egy tulajdonságuk, ami miatt kevéssé hatékonyak ebben a feladatkörükben. A nektárral táplálkozó hangyák ugyanis olyan folyadékot választanak ki magukból, amely elpusztítja a polleneket, ami miatt a növény képtelen lesz szaporodni. Egy friss felfedezés azonban változtathat ezen az áldatlan állapoton.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hangyából annyi van, hogy valószínűleg ez az egyetlen állatfaj meg tudná menteni a növényvilágot, és visszaállíthatná az egyensúlyt, ami a méhek és egyéb beporzók haldoklásával borult meg, ha maga is jó beporzó lenne, a legtöbb hangya azonban egy olyan folyadékot választ ki magából, ami elpusztítja a polleneket, így a növény képtelen szaporodni. Egy friss felfedezés viszont most először igazolta, hogy egy növény úgy fejlődött, hogy immúnis legyen a hangya által kiváltott folyadékra, írta meg a 24.hu az IFL Science értesülései alapján.

Az Annals of Botany tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Edith Cowan Egyetem kutatói Nyugat-Ausztráliában fedezték fel a különlegességet. A hangyák rendszerint azért akarják a polleneket megsemmisíteni, hogy más beporzóknak ne legyenek csábítók a virágok, ők lehessenek az egyedüliek, akik kiszívhatják a nektárt belőlük. Az ausztrál füstcserjék (Conospermum) azonban, úgy tűnik, kicselezték a hangyákat, és úgy változtatták meg a pollenjük biokémiáját, hogy a hangyafolyadék ne pusztítsa el azt.

Így ez az első olyan növényfaj, amely képes volt egy kölcsönösen előnyös kapcsolatot kialakítani a hangyákkal

- írták a kutatók sajtóközleményükben.

Bár összesen eddig 46 hangyabeporzóról tudunk világszerte, ezek általában olyan esetek, amelyekben a pollen elég erős ahhoz, hogy túlélje a hangya által termelt, gyengébb vegyületet. Ez a mostani azonban az első olyan alkalom, amikor a növény konkrétan megváltoztatta a saját biokémiai szerkezetét, hogy kihasználja a hangyák tevékenységét. A füstcserjéknek egyébként azért van szükségük a hangyákra, mert csőszerű virágaik túl keskenyek ahhoz, hogy a méhek beférjenek. Egyedül a Leioproctus conospermi nevet viselő méhfaj lenne képes beporozni őket. Nem csoda, hogy a növények szerették volna bővíteni a lehetőségeiket, ráadásul tették ezt egy olyan rovarral, ami nagyon messze van a kihalástól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?