Halálos kórt terjeszthetnek ezek a rágcsálók: több helyen betiltották a vadászatukat

Halálos kórt terjeszthetnek ezek a rágcsálók: több helyen betiltották a vadászatukat

agrarszektor.hu
Miután Mongóliából és Kínából is jelentettek olyan bubópestises eseteket, amik mormoták elfogyasztásából indulhattak, Oroszországban jobbnak látták, ha leállítják a rágcsálók vadászatát a határ közelében. Az orosz hatóságok járőröket küldtek ki a kérdéses területekre, hogy betartassák a tilalmat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kínai-mongol határhoz közeli kínai Bayannur városában a hatóságok vasárnap adtak ki figyelmeztetést a pestises esetek számának emelkedése miatt. Egyben a kínai hatóságok betiltották a mormoták vadászatát és elfogyasztását, egyben arra szólították fel az embereket, hogy azonnal jelentsék, ha ilyen esettel találkoznak, illetőleg ha beteg vagy elpusztult mormotát találnak a természetben, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján.

Az Oroszországhoz tartozó, Kínával, Mongóliával és Kazahsztánnal határos Altaj köztársaság hatóságai már egyenruhás járőröket is kivezényeltek, hogy betartassák a mormotavadászatra bevezetett tilalmat. Az orosz Rospotrebnadzor fogyasztóivédelmi szervezet szerint a kínai esetek nem fenyegetik a határ túloldalán, az Altaj köztársaságban élő embereket.

A tilalom és a hatósági intézkedések szigorúságát az adja, hogy a múlt héten Mongóliából két bubópestises esetet is jelentettek, amelyek a mormotafogyasztással állhatnak kapcsolatban. A bubópestis az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványát okozta, amelynek következtében 75-200 millió ember halt meg a 14. század közepén. A kórokozója a Közép-Ázsiában honos rágcsálók bolhájában tenyészik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?