Halálos kórt terjeszthetnek ezek a rágcsálók: több helyen betiltották a vadászatukat

Halálos kórt terjeszthetnek ezek a rágcsálók: több helyen betiltották a vadászatukat

agrarszektor.hu
Miután Mongóliából és Kínából is jelentettek olyan bubópestises eseteket, amik mormoták elfogyasztásából indulhattak, Oroszországban jobbnak látták, ha leállítják a rágcsálók vadászatát a határ közelében. Az orosz hatóságok járőröket küldtek ki a kérdéses területekre, hogy betartassák a tilalmat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kínai-mongol határhoz közeli kínai Bayannur városában a hatóságok vasárnap adtak ki figyelmeztetést a pestises esetek számának emelkedése miatt. Egyben a kínai hatóságok betiltották a mormoták vadászatát és elfogyasztását, egyben arra szólították fel az embereket, hogy azonnal jelentsék, ha ilyen esettel találkoznak, illetőleg ha beteg vagy elpusztult mormotát találnak a természetben, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján.

Az Oroszországhoz tartozó, Kínával, Mongóliával és Kazahsztánnal határos Altaj köztársaság hatóságai már egyenruhás járőröket is kivezényeltek, hogy betartassák a mormotavadászatra bevezetett tilalmat. Az orosz Rospotrebnadzor fogyasztóivédelmi szervezet szerint a kínai esetek nem fenyegetik a határ túloldalán, az Altaj köztársaságban élő embereket.

A tilalom és a hatósági intézkedések szigorúságát az adja, hogy a múlt héten Mongóliából két bubópestises esetet is jelentettek, amelyek a mormotafogyasztással állhatnak kapcsolatban. A bubópestis az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványát okozta, amelynek következtében 75-200 millió ember halt meg a 14. század közepén. A kórokozója a Közép-Ázsiában honos rágcsálók bolhájában tenyészik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?