Makroadatok a gazda szemével: Öveket becsatolni, jön egy lejtő a sertés piacon

Makroadatok a gazda szemével: Öveket becsatolni, jön egy lejtő a sertés piacon

Takarék Agrár24
Minden ágazatnak, de különösen a sertés ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eddig ismert tényezők, mint a csökkenő hazai kibocsátás, a PRRS mentesítés, és az afrikai sertéspestis megjelenése mellé a koronavírus is felzárkózott. Ezt még tetézi, hogy Németországban is megjelent szeptember elején az afrikai sertéspestis, de hasonlóan hazánkhoz, még csak a vaddisznó állományban.

Ez utóbbi tény a hazai sertésárakra több szempontból is hatással lesz. Egyrészt a magyar sertésárak hagyományosan a német árakhoz igazodnak, másrészt mivel Németország Spanyolország mögött az EU második legnagyobb exportőre, részesedése 17,2 %, jelentősen hozzájárult a kínai export kiugró növekedésének. Az ASP megjelenése a kínai kereslet megszűnését, csökkenését eredményezheti, az eladatlan készletek EU-n belül maradva további árcsökkenést eredményeznek.

Sok éves adatokat vizsgálva jellemző trendek alakultak ki. A szezonalitás jól megfigyelhető, a malacárak csúcsa április-június hónapokban mutatkozik. A trendtől eltérést csak 2019-ben láthatunk. A folyamatosan növekvő kínai kereslet 2019-ben mennyiségben 80 %-os, míg értékben 266 %-os bővülést eredményezett az EU exportjában. A korábbi évek 20-26 %-os részesedése 2019-ben 36 %-ra, 2020 I. félévére már közel 50 %-ra kúszott fel. Két legnagyobb exportőr részesedésé is emelkedett: Spanyolország 26,6 %-ot, Németország 20 %-ot képvisel az EU exportjából. (Forrás: DG Agri)

Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet Forrás: DG AGRI

A koronavírus megjelenésével az árak márciustól kezdve drasztikus csökkenésbe kezdtek, melyet egyfelől feszített a még fokozódó kínai export, másrészről az alacsonyabb fogyasztás, a németországi Tönnies koronavírus miatti leállása is. Az ASP megjelenés hírére kevesebb, mint 48 óra alatt a harmadik országok közül Kína, Korea, Szingapúr, Japán betiltotta a német sertéshús behozatalát, így heti 110.000 sertés, azaz 9000 tonna sertéshús keresi helyét a piacon. Egyik lehetséges irány Spanyolország, sertésenként 30 EUR-val többet kell fizetni az élő-sertésért, mint Németországban, amely újabb feszültséget jelent a piacon. Emiatt az EU sertéságazata nagyon várja, hogy a német hatóságok el tudják-e érni a regionalizációt a kínai exportban.

Az AKI adatbázisában 39. hétig láthatjuk a vágósertés árakat, míg a www.pig333.com oldalon már további két hét adatai is ismertek. Némi megnyugvás látszik a piacon, jelenleg 4 hete a német árak nem változnak, 1,27 EUR/kg-on stagnálnak - várhatóan a hazai árak is ezzel együtt mozognak.

A sertés ágazatot a termelésben, feldolgozásban, kereskedelemben működő vállalkozások összefogása segítheti át ezen az időszakon. Meg kell őrizni a hazai állattenyésztés fejlesztéseinek, hatékonyság javulásának értékeit. Ebben nekünk fogyasztóknak is nagy felelősségünk. Most fokozottan figyeljünk oda, hogy hazai termékeket vásároljunk.

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?