Kongatják a vészharangot: világszerte félelmetes ütemben pusztulnak a rovarok

Kongatják a vészharangot: világszerte félelmetes ütemben pusztulnak a rovarok

MTI
A rovarok nagyjából 1-2 százaléka eltűnhet évente a Föld színéről az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági, valamint földhasználati gyakorlatok miatt - figyelmeztetnek kutatók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfői számában 12 egymáshoz kapcsolódó tanulmány részletezi a rovarok helyzetét. A tanulmányokat a világ különböző pontjain dolgozó 56 szakember írta. A rovarapokalipszisként is emlegetett jelenség olyan, mint egy kirakós, a kutatóknak pedig még mindig nem sikerült összegyűjteniük az összes darabját, ami megnehezíti a probléma nagyságának és összetettségének a felmérését, hogy konkrét intézkedések születhessenek.

David Wagner, a Connecticuti Egyetem rovartudósa, a tanulmányok egyik vezető szerzője szerint a szakembereknek még fel kell mérniük, hogy a rovarok nagyobb ütemben pusztulnak-e más fajoknál. Esetükben fokozott aggodalomra ad okot, hogy a növényvédő és gyomirtó szerek célkeresztjében vannak, valamint a fényszennyezés is fenyegetést jelent rájuk, jegyezte meg a kutató. Wagner szerint a háziméh és a pompás királylepke helyzete szemlélteti legjobban a rovarok problémáját. A háziméhek száma drasztikusan csökken a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, valamint a táplálékhiány miatt.

Az Illinoisi Egyetem rovartudósa, May Berenbaum szerint a rovarok helyzetét tovább nehezíti, hogy sok esetben az emberek utálják őket, pedig beporzókként kulcsszerepet játszanak a táplálékláncban. Berenbaum szerint a kutatók eddig egymillió rovarfajt azonosítottak és valószínűleg még négymillió vár felfedezésre. Az éghajlatváltozással összefüggő szárazabb időjárás miatt azonban az Egyesült Államok nyugati részén egyre csökken a lepkék táplálékául szolgáló selyemkóró mennyisége, és a változó mezőgazdasági gyakorlatok miatt eltűnnek a földekről a nektárt biztosító növények és virágok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?